Україна і світ

де помітили, скільки триватиме, чи повернеться знову

Фото: Факти ICTV

Пил із Сахари, який нещодавно спостерігали на території Греції у вигляді помаранчевого неба, вже дістався до України та подекуди випав разом з дощем, зокрема, у Києві.

Пил із Сахари в Україні

За інформацією Гідрометцентру, пил із Сахари принесли південно-західні повітряні маси. Зараз його найбільше бачать над південними та центральними областями України.

Згідно зі спостереженнями, пил із Сахари поширюється до північних регіонів України. Частково жовте небо помітили в Києві.

Зараз дивляться

– Як попереджав Укргідрометцентр, пил із Сахари дістався України. У Києві пил змішався з опадами, тому дощові краплі мають жовтуватий відтінок. Це яскраво видно на авто, які потрапили під дощ. Більшість авто покриті шаром жовтого пилу, – зазначають в КМДА.

В яких містах помітили пил із Сахари

На супутниковому зображенні, де пил позначено рожевим кольором, пил із Сахари чітко прослідковується над південними та центральними районами, поширюючись на північ, зазначили в Укргідрометцентрі.

437497112 834373902055777 31259187433287007 n

Фото: Укргідрометцентр

У Гайворонській міській раді Кіровоградської області опублікували фото плям і брудних розводів на автомобілях після дощу, що є наслідком пилу із Сахари.

– Причинами насиченого відтінку є бурі над пустелею Сахара в Африці, які здіймають у повітря тонни пилу, і циклон вітрів, що дмуть з півдня на Європу. До нас дійшли невеликі концентрації пилу й опадів, – йдеться у повідомленні.

pyl iz sahary 1

Фото: Гайворонська міська рада

На Агрометеорологічній станції Херсон також зафіксовано пил і пісок з Сахари, які під час випадіння зливового дощу залишили слід на поверхнях предметів і рослинах.

pyl iz sahary 2

Фото: Херсонський обласний центр з гідрометеорології

Скільки залишатиметься пил із Сахари в Україні

Пил із Сахари залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п’ятниці, 26 квітня, заявили в Укргідрометцентрі.

А вже з п’ятниці на суботу, тобто з 26 на 27 квітня, пил із Сахари відступить на Схід України, після чого атмосфера очиститься.

– На більшій частині території погоду визначають циклон і вологі повітряні маси – це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Пил швидше вимиватиметься з атмосфери, але в деяких районах явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок. Самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими, – йдеться у повідомленні.

Сахара на карті

sahara na karti

Фото: Google Maps

Чи повториться пил із Сахари

Поки синоптики не можуть підтвердити, що пил із Сахари знову може повернутися в Україну.

Синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха зазначила, що закономірності зараз немає – так співпало цьогоріч через збурення над Сахарою.

– Атмосферні фронти там підіймали в атмосферу пісок. І водночас була така конфігурація повітряних потоків з їхньої сторони до нас, що пил принесло аж сюди, – стверджує Наталія Птуха.

На початку квітня пил із Сахари вже поширювався в Україні. Проте піщана буря припинилася за декілька днів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-25 01:13:48

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин