Україна і світ

Дбайте про себе! Зірки розповіли, як боролися з емоційним вигоранням


За час повномасштабної війни мало не кожен українець стикався з емоційним вигоранням. Цей стан може проявлятися відчуттям виснаження, внутрішньої порожнечі та спадом професійної ефективності.

Оскільки ми всі живемо в умовах постійного стресу, важливо більше відпочивати і дбати про своє психологічне здоров’я.

В ексклюзивному коментарі Фактам ICTV.Life українські зірки зізналися, чи відчували вигорання та як виходили з цього стану. Також вони дали пораду, як не доводити себе до емоційного виснаження.

Зараз дивляться

Tayanna

За словами співачки, у неї було настільки сильне вигорання, що всередині вона відчувала абсолютну порожнечу. Tayanna не мала бажання співати, адже розуміла, що під час виступу має ділитися своєю енергією з глядачами. В той період Tayanna навіть думала піти зі сцени.

– Найвища точка вигорання була минулого року, коли я хотіла взагалі піти зі сцени, тому що я не розуміла, що робити далі. Що писати, навіщо, для чого це все, коли навколо стільки болю, коли навколо така біда, люди помирають, і здається, що це нікому не потрібно, – поділилася Tayanna.

Співачка зізналась, що й досі працює на тим, щоби відновити внутрішній ресурс і перемогти вигорання. В цьому їй допомагають психологи, різні практики, а також усвідомлення того, що потрібно просто жити без очікувань, як у книжці Віктора Франкла Людина в пошуках справжнього сенсу.

– Обов’язково робіть те, що вам подобається. Якщо вже відчуваєте, що вам дуже важко і ви хочете відпочити, обов’язково треба це зробити. Сісти й змусити себе відпочити. Робота нікуди не втече, а от енергія може закінчитися, і тоді з’явиться накопичувальний ефект по роботі, – сказала Tayanna.

Анна Трінчер

Співачка Анна Трінчер пік емоційного вигорання відчула після розлучення з чоловіком, блогером Олександром Волошиним. Каже, були дні, коли вона просто лежала в ліжку і плакала, не розуміючи, як жити далі.

– Здавалося, що я ніколи не виберуся з цього стану. Я безперервно відвідувала психолога, пішла в духовний розвиток, медитації та, нарешті, знайшла силу та підтримку сама в собі. Однак цей період розгубленості та розчавленості я не забуду ніколи, – поділилася Анна.

Стан емоційного вигорання Трінчер сприйняла як сигнал про те, що потрібно сповільнитися, приділити час собі та відкритися змінам у житті. Тоді співачка почала приділяти більше уваги відпочинку, медитаціям, спілкуванню з близькими. Також вона змінила свій підхід до роботи, навчилася делегувати завдання і казати “ні”.

– Порада одна: дбайте про себе. Пам’ятайте, що ваше ментальне здоров’я таке саме важливе, як і фізичне. Не бійтеся просити допомоги, якщо відчуваєте, що самі не впораєтеся, дозволяйте собі прожити всі свої емоції, навіть негативні. Це про прийняття себе справжніх і це буквально найкраще, що можна зробити для себе, – сказала Трінчер.

Наталка Денисенко

Акторка Наталка Денисенко вважає себе людиною, яка вміє радіти і насолоджуватися життям, однак вона теж стикалася з емоційним вигоранням. В той момент зірка не мала бажання вставати з ліжка, а задоволення не приносила навіть улюблена робота.

– Я відчувала, що не знаю, що робити та як бути далі. У мене з’явився страх та не було сил фізично працювати, тому що я не висипалася та не доїдала. Не було бажання вставати і взагалі щось робити, – пригадала Наталка.

Перемогти вигорання акторці допомогло усвідомлення того, що в житті немає конкретної мети, важливо просто насолоджувати процесом. Наталка намагається шукати радість у кожному дні, проживати свої емоції та робити все з любов’ю, а не зі страхом.

– Не доводити себе до стану вигорання – це великий шлях. Це робота з психологом та остеопатом. Також робота над собою. Не тільки та, що стосується емоційного стану, а й фізичного – спорт та правильне харчування. Не потрібно забувати про відпочинок, адже це про гармонійне життя. Не блокувати свої емоції, а займатися улюбленою справою. Це все в комплексі, – сказала Денисенко.

Нікіта Кісельов

Виконавець відчував вигорання, коли довго не міг написати пісню, яка б стала його візитівкою, яку б люди знали, любили і слухали. До того, як вийшов трек Романтично, Нікіта опускав руки та навіть думав про те, що йому не варто співати.

– Тоді я приблизно місяць не писав пісень, не хотів цього робити. У мене вже виникали думки про те, щоб, можливо, пробувати робити щось інше. Але коли йдеш до мети, завжди перед чимось дуже важливим з’являються такі випробування, через які ти маєш пройти, щоб досягнути бажаного, – сказав Кісельов.

Нікіта наголосив, що від вигорання не застрахований ніхто, тому важливо відпочивати та берегти сили для досягнення своєї мети.

– У кожного в різні періоди життя трапляються такі моменти, але до цього потрібно ставитися трохи легше. Стрес, що ми переживаємо, дуже вибиває землю з-під ніг. Тому справді треба іноді відпочивати, берегти себе і свої сили для подальших звершень на шляху до своєї мрії, – додав Кісельов.

Yaromiya

Співачка Yaromiya (Мар’яна Яромій) пригадала, як відчувала сильну втому і їй хотілося все кинути.

Тоді виконавицю дуже виснажувала робота в медицині, а музична кар’єра виявилася ще більш вимогливою. Yaromiya рятувала подруга, яка завжди була поруч і підтримувала її емоційно та ментально.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– У мене є принцип: завжди доводити все до кінця. Ця впертість і допомагає мені подолати будь-які труднощі. Щоб уникнути вигорання, важливо мати підтримку близьких, дозволяти собі відпочивати та робити те, що приносить радість. І найголовніше – це вірити в себе, – наголосила Yaromiya.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 09:00:01