Україна і світ

”Чорна смерть”: чи може викликати нову пандемію чума, про яку почали забувати

19 липня 2022 року в Китаї офіційно підтвердили випадок бубонної чуми, захворів 45-річний пастух.

Вже третій рік поспіль у світі вирує пандемія коронавірусу. Всі сили були направлені на боротьбу з ним. Люди почали забувати про інші страшні хвороби, які в минулі століття були причиною вимирання цілих народів на всіх континентах.

Одна з таких страшних хвороб – чума, що вирувала не одне століття і викликала містичний жах у людей. Її ще називали “чорною смертю”, оскільки ніякого лікування не існувало. Багато хто вважає, що чума стала вже історією. Але…

Раз у раз знову з’являються новини про випадки захворювання бубонною чумою з летальними наслідками (як на Мадагаскарі в 2017 році). Ніби й далеко від України, але водночас зовсім близько з огляду на нинішній відкритий простір для туристичних поїздок, останні афганські події, масові переміщення біженців.

Чи готуватися нам до гіршого? З цим питанням ми звернулися до Наталії Видайко, завідувачки референс-лабораторії з дослідження особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я МОЗ України.

– Наталіє Борисівно, а що ж це за хвороба така – чума, про яку більшість українців знають лише з історії?

Наталія Видайко

– Чума – гостре інфекційне захворювання бактеріальної етіології (збудникYersinia pestis), належить до особливо небезпечних інфекцій. Це природно-осередкова зоонозна хвороба, носіями якої є дикі гризуни, а переносниками – блохи, що паразитують на них.

Хвороба характеризується високою летальністю.

Зараження людини відбувається від укусу інфікованими блохами (бубонна або септична форма), після контакту з хворими або загиблими від чуми гризунами, а також під час забою та обробки хворих на чуму верблюдів. Чума може передаватися від людини до людини повітряно-крапельним шляхом (легенева чума – найбільш небезпечна форма), а також при контакті з трупами або речами померлої людини (здебільшого – бубонна чума). Хвороба поширюється стрімко, як пожежа в сухому лісі. За дві тисячі років чума вбила сотні мільйонів людей. Недарма її прозвали “чорною смертю”.

Перша згадка про чуму зустрічається в давньоєгипетському манускрипті і належить до IV століття до нашої ери. А взагалі людство пережило три пандемії чуми. Під час другої пандемії в XIV столітті померло приблизно 75 млн людей. Природа хвороби тоді ще була невідомою, але щоб припинити її поширення, розділяли хворих і здорових. Так з’явилося те, що згодом назвали карантином.

– Як ми знаємо, під час чумних епідемій застосували і перші маски, що мали дещо зловісний вигляд.

– Так, а ще – довгий халат із накрохмаленого льону, довгі рукавички і високі чоботи, що і стало прообразом перших засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). І сьогодні один із варіантів ЗІЗ, що застосовується на практиці, так і називається – протичумний костюм.

– Мабуть невипадково збудник чуми вважається біологічною зброєю?

– Так, причому, з давніх-давен. В історії збереглися відомості про те, що в 1346 році за наказом хана Золотої Орди Тохтамиша на територію генуезької фортеці Кафа (нинішня Феодосія), що перебувала в облозі, закидували трупи людей і тварин, які загинули від бубонної чуми, а також заражені ковдри. В результаті Кафа здалася, а чума поширилася всією Європою, викликавши страшну епідемію, яка забрала життя приблизно 10% населення тодішнього світу.

Із чумою, а точніше з її носіями – щурами, теж пробували боротися біологічною зброєю. Епідемія чуми в Одесі в 1902 році пішла на спад після застосування… збудника щурячого тифу. В Одеській бактеріологічній станції (пізніше Одеська протичумна станція, а нині це Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України) були виготовлені тисячі флаконів культури збудника щурячого тифу. Протягом кількох днів шматочки хліба, просочені цією культурою, розкидалися містом. Однак біологічний метод боротьби з пацюками не знайшов подальшого застосування, як не надто ефективний.

Масові спалахи чуми тривали аж до кінця XVIII століття. Вчені вважають, що чума забрала життя близько 60% жителів Європи.

У науковій літературі описано показовий випадок про спалах чуми в Києві на Подолі в 1770 році, куди прибув купець із Польщі. Через кілька днів він і вся його сім’я захворіли і померли. Лікарі не змогли одразу розпізнати чуму, жодних протиепідемічних заходів не було вжито, почали хворіти і вмирати сусіди. Лише через кілька тижнів Поділ був ізольований загоном солдатів, проте чума встигла охопити все місто і палала півроку.

– А що ж сталося в XIX столітті, коли чумні епідемії несподівано зійшли нанівець? Чи справді причина цього в дотриманні найсуворішого карантину і повсюдного винищення щурів? Або все ж таки мають рацію деякі вчені, які стверджували, що з плином часу (нехай і обчислюваного століттями) геном чумної палички зазнав мутацій, які зробили хворобу менш заразною?

– Не маю достовірної інформації стосовно мутації геному Yersinia pestis в історичному ракурсі. Цілком можливо, хоча треба зауважити, що мутації бактерій – процес набагато  складніший і повільніший, ніж мутації вірусів. Очевидно, що перемога над пандеміями і епідеміями чуми стала можливою завдяки карантинним, протиепідемічним, дератизаційним, санітарно-гігієнічним заходам. Д. Самойлович, Д. Заболотний, Н. Гамалея, І. Мечніков та багато інших епідеміологів, мікробіологів доклали чимало зусиль, щоб трагічну чумну сторінку історії було перегорнуто.

На жаль, і досі чума не зникла зовсім, тож її небезпеку не варто недооцінювати. Бактерія Yersinia pestis, що викликає страшну хворобу, продовжує жити і прекрасно почувається в диких популяціях гризунів, які мешкають в Азії, Африці, обох Америках… В Європі природні осередки чуми розташовані в Російській Федерації (Чеченська республіка, Республіка Дагестан, Калмикія, Кабардино-Балкарія, Карачаєво-Черкесія, Ставропольський край, Астраханська область), а також в Казахстані, Азербайджані, Вірменії та Грузії.

У 2003 році, після п’яти десятиліть відсутності, бубонна чума серед людей повторно виникла в Алжирі (Північна Африка), що свідчить про циркуляцію збудника чуми серед тварин у цьому регіоні. Останній спалах чуми було зареєстрований зовсім нещодавно – навесні 2019 року у Внутрішній Монголії. Деяких хворих врятувати не вдалося, хоча цю хворобу на початкових стадіях успішно лікують антибіотиками. Підкреслю слова – “успішно” і “на початкових стадіях”.

– Насторожує, що саме стосовно чуми останнім часом застосовують тривожний термін reemerging (“повернення”).

– Так, вже п’ять держав – Індія, Мозамбік, Індонезія, Алжир, Лівія – повідомили про повернення чуми після 30-50 років цілковитої відсутності цієї страшної хвороби. Попри те, що на території України немає природних осередків чуми, однак існує ймовірність завезення інфекції з інших країн, з огляду на інтенсивні міжнародні зв’язки.

Інкубаційний період, коли заражена людина ще не має клінічних симптомів, триває від одного до семи днів, за цей час вона може подолати відстань з будь-якого куточка планети. Українцям, які повертаються з подорожей країнами, де реєструється чума, треба знати її симптоми. У зараженої людини раптово підвищується температура, з’являється озноб, головний біль і ломота в тілі, а також слабкість, нудота та блювання. Потім запалюються і стають болючими лімфатичні вузли, найчастіше в паху, рідше – під пахвами. Утворюються помітні припухлості – “бубони”, які можуть перетвориться в гнійні рани, якщо діагноз поставлений неправильно і не призначене адекватне лікування. Нелікована бубонна чума може поширитися на легені, причому дуже швидко – протягом доби. А легенева форма чуми – одна з найбільш смертоносних хвороб. Якщо лікування не розпочати вчасно, летальний результат цілком імовірний.

– Чи готові сьогодні відповідні служби в Україні до непередбачених ситуацій?

– Стосовно готовності закладів охорони здоров’я наведу приклад. В 1990-роках в Україну була доставлена велика партія шкіряного матеріалу з Індії. Вже після того, як він частково був направлений на декілька об’єктів, надійшло повідомлення про підозру зараження шкіри на чуму. Лабораторії особливо небезпечних інфекцій тодішніх санітарно-епідеміологічних станцій відпрацювали багато матеріалу на виявлення збудника чуми. На щастя, вся партія товару виявилася не заразною, а санепідслужба продемонструвала готовність до реагування на надзвичайну ситуацію.

Варто також зазначити, що здійснення вибіркового моніторингу циркуляції мишоподібних гризунів на суднах морського флоту і територіях портів, що мають міжнародні судноплавні зв’язки з неблагополучними країнами щодо виникнення чуми, покладено нині на Держпродспоживслужбу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

А установи МОЗ України – Центр громадського здоров’я, Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова, обласні центри контролю та профілактики хвороб – за необхідності можуть сьогодні провести лабораторні дослідження на чуму. Україна багато років поспіль не має практичних прецедентів, при цьому постійно підтримує компетентність персоналу та забезпеченість діагностичними препаратами.

маска
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-20 13:35:20