Україна і світ

Чому ростуть ціни о овочі – пояснює експерт

На ціну українських парникових овочів впливає багато факторів, зокрема проблеми з електроенергією, тому нерідко вітчизняні огірки та помідори можуть бути дорожчими ніж завезені з-за кордону. 

Про це в ефірі телемарафону Єдині новини розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Він зазначив, що ближче до літа, коли на ринок почнуть надходити українські огірки та помідори з відкритого ґрунту, ціна на них має впасти. 

Зараз дивляться

— Позаминулого року у нас на полицях лежали помідори українські парникові і турецькі, які були дешевші на 20-30%. І це тоді, коли ми не мали проблеми з електропостачанням, не було блекаутів,— розповів Пендзин.

Економіст зазначив, що конкурувати з турецькими виробниками важко. Тому що пряма собівартість виробництва овочів у них дешевша.

— Коли говоримо про Туреччину, там інший клімат, там трохи раніше встановлюються середньодобові температури, що дозволяють вирощувати овочі на відкритому ґрунті, — сказав Пендзин.

За словами експерта, в нинішніх умовах не кожен фермер може дозволити собі встановити потужні генератори для забезпечення теплиць постійною електроенергією.

— Ми підрахували, що приблизно вартість електроенергії, виробленої з генератора, є в 4,5 — 5 разів дорожчою, ніж та, яку фермер може отримувати мережею. Тому собівартість різко росте, і це надзвичайно ускладнює конкуренцію, — розповів експерт. 

Він зазначив, що за офіційними даними Держкомстату за минулий рік реальні доходи українців впали на чверть. Через це зменшилася і купівельна спроможність населення. 

— Люди зараз набагато менше купують парникових овочів, ніж це було до початку активної фази бойових дій. Продовольчий кошик у нас змінився всередині, ми значно більше їмо круп, хліба, того, що є дешевшим, — сказав Пендзин.

Експерти вже попереджали, що через дефіцит та поганий урожай, ціни на овочі у 2023 році можуть вирости до 60%. Наразі в Україні спостерігається великий дефіцит моркви та цибулі.

Здорожчають не лише овочі. Вже в березні ціна за 1 кг м’яса може перевалити за 200 грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-07 16:24:10

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин