Україна і світ

Чому не можна самостійно збирати дрова у лісі: штрафи та покарання

Питання опалення власних домівок для українців завжди було актуальним, а заготівля дров – першочерговим завданням.

Дрова для опалення оселі можна купити або заготовити самостійно. Якщо з першим варіантом питань немає, то з другим – можуть виникнути проблеми.

Чому заборонено самостійно зрубувати та збирати дрова у лісі – далі в матеріалі Фактів ICTV.

Чому не можна назбирати дрова у лісі

Здавалося б, що може бути легше, ніж піти до лісу та назбирати собі дров. Справа у тому, що просто піти до лісу й напиляти сушняку чи вітровалу не можна.

У лісному кодексі зазначається, що збір мертвих стовбурів дерев або їхніх частин потребує спеціального документа – лісорубного квитка.

Він видається постійними лісокористувачами, або лісогосподарським підприємствам. Саме вони мають ліквідувати захаращеність в лісі, адже це робота з підвищеною небезпекою.

Крім того, лісогосподарські підприємства не мають права дозволяти населенню самостійно, без спеціального дозволу робити заготівлю дров.

Ба більше, лісозаготівельні роботи вважаються роботою з підвищеною небезпекою і несуть загрозу життю людини.

Варто зазначити, що без лісорубного квитка ви можете збирати лише лісову підстилку – листя, хвою, дрібні гілочки, кору тощо.

Що передбачено законодавством

Українське законодавство більш детальніше пояснює, що саме заборонено робити у лісі, а що ні.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення є чотири статті, які передбачають покарання за завдання шкоди природі.

  • Ст. 64 КУпАП Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці – передбачає штраф у розмірі від 102 грн до 238 грн, а для посадових осіб – від 170 до 272 грн.

Однак якщо ви прийшли в ліс і назбирали гілля, яке вже впало, ніякої відповідальності за цією статтею не буде.

Крім того, це стосується і поваленого дерева – його можна розпиляти і використати для опалення приватного будинку.

  • Ст. 65 КУпАП Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка.

Закон стосується дерев, які ще ростуть. Відповідно, якщо ви вирубали чи просто відрубали дерево, яке росло, та забрали собі на дрова, вам загрожує накладання штрафу від 510 до 1 020 грн, а для посадових осіб – від 2 550 грн до 5 100 грн.

Якщо впродовж року ви знову порушите закон, то сплатите штраф 1 020 – 1 530 грн, а посадові особи від 10 200 грн до 15 300 грн.

  • Ст. 65-1 КУпАП Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень.

Порушення цієї статті тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 680 грн. Для посадових осіб – від 1 020 грн до 1 530 грн.  

  • Ст. 66 КУпАП Знищення або пошкодження підросту в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 грн до 102 грн, для посадових осіб – від 119 грн до 170 грн. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, ще є ст. 246 КК Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу, порушення якої карається штрафом від 17 000 грн до 25 500 грн, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-19 20:04:16

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин