Україна і світ

Чим у шкільних їдальнях різних країн Європи годують дітлахів

Школярі в шести європейських країнах отримують на обід у шкільних їдальнях  абсолютно різні страви як за ціною, так і за складом продуктів. Причому, те, що в одних країнах сприймається батьками, як шкідливий фаст-фуд, в інших – як цілком нормальний обід.

Проте, можна відмітити в усіх країнах велику кількість овочів і фруктів, що пропонуються дітлахам.

Експерти відзначають, що сьогодні неодмінно варто звернути увагу на дитяче харчування, оскільки майже третина дітей молодшого віку в Європі мають надлишкову вагу або страждають ожирінням.

Зараз дивляться

Щоб запобігти хронічним проблемам зі здоров’ям, зокрема, таким, як діабет, треба вже сьогодні забезпечити дітей здоровою їжею.

Як цю тезу розуміють і втілюють у життя в шести різних європейських країнах – Швеції, Італії, Іспанії, Німеччині, Естонії, Шотландії?

Приміром, у Швеції шкільні обіди користуються у дітей шаленою популярністю. А якщо в меню африканське рагу з курки або квасоля та рис із салатом (морквяне пюре, маринована червона цибуля та тофу), біля їдальні вишиковується черга.

– Ми використовуємо багато на зелені, адже чимало дітей не їдять овочі вдома. Ми хочемо, щоб вони відкривали смак нових продуктів, – каже головний кухар школи у Стокгольмі.

В Іспанії під час приготування шкільних обідів притримуються середземноморської дієти. Щоб діти із задоволенням їли, кухарі постійно консультуються із школярами, що б ті хотіли спробувати.

Овочевий суп, і хліб, курка з картоплею та овочами, а також фрукти – завжди є у меню. Причому, всі бульйони для супів натуральні, а не з бульйонних кубиків.

В Італії школярам пропонують традиційні для цієї країни страви. Приміром, піцу, шпинат із сиром стракіно, банан, сливовий пиріг.

Діти починають день зі сніданку, який включає йогурт і свіжовичавлений апельсиновий сік, їм дають ще й полуденок.

Порції їжі ретельно вимірюються відповідно до віку дитини та щоб уникнути ожиріння.

В Естонії для школярів у їдальнях готують їжу, яку можна назвати домашньою.

Суп – курячий та овочевий, вироби з м’ясного фаршу, йогурт, чотири варіанти житнього хліба.

Меню та всі його інгредієнти доступні в Інтернеті для перегляду батьками.

Будь-яка оброблена їжа заборонена, за винятком одного разу на місяць.

У Німеччині Берлін є єдиною з 16 земель, яка пропонує безкоштовне шкільне харчування для дітей від від шести до 11 років. Правило, яке набуло чинності в 2019 році для заохочення до зміцнення здоров’я.

Діти зазвичай мають вибір із двох страв, але є явна улюблена. Приміром, 194 дитини зареєструвалися заздалегідь на страву з макаронів і лише вісім на тарілку фермера – з цибулею, брокколі, квасолею та картоплею з вершково-трав’яним соусом.

Брокколі дітям не подобаються. Але кейтеринг зобов’язаний запропонувати цю страву на розгляд осіб, які приймають рішення, що учні мають їсти і що для них найздоровіше.

У Шотландії школярам пропонують повне халяльне меню, а також щоденні вегетаріанські страви.

Запіканка з куркою та макаронами, подається з супом, пакетом холодного молока, салатом або овочами, фруктами та йогуртом.

Діти тут також беруть участь у сортуванні овочів з постачальником, щоб дізнатися більше про подорож їжі від поля до тарілки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-14 14:12:15