Україна і світ

Чим обприскати помідори після дощу: поради для порятунку врожаю

Помідори не вимагають щоденного поливання. За сонячної погоди овочі добре ростуть і розвиваються, але що робити, коли починає постійно дощити.

Річ у тім, що підвищена вологість ґрунту може призвести до розвитку небезпечних хвороб. Часті опади ущільнюють ґрунт і витісняють повітря. У результаті, створюється середовище, у якому поживні речовини, такі як калій, фосфор, азот, погано поступають до рослин. А коріння, перебуваючи в мокрій, позбавленій кисню землі, починає задихатися і незабаром гине. Волога, що випаровується з ґрунту, осідає і накопичується на кущах помідорів.

Перераховані чинники створюють ідеальні умови для розвитку збудників різноманітних хвороб, таких як:

Зараз дивляться

  • борошниста роса;
  • фітофтороз;
  • антракноз;
  • септоріоз;
  • різноманітні гнилі.

Щоб уберегтися від серйозних спалахів хвороб та втрати врожаю, необхідно вчасно захищати рослини.

Як уберегти розсаду помідорів після дощу та як це правильно зробити — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Чим можна обприскувати помідори після дощу

Часті дощі можуть стати причиною розвитку фітофтори. Це небезпечне грибкове захворювання дуже швидко розповсюджується і може стати причиною втрати врожаю. Ми підготували добірку засобів, які допоможуть захистити помідори від фітофтори.

Для профілактики після дощу можна обробити помідори таким засобом, як Фітоцид-р.

Це універсальний біопрепарат, який пригнічує ріст і розвиток великої кількості видів збудників захворювань рослин.

Для обробки необхідно взяти 15 мг добрива на 10 л води. Щоб закріпити результат до суміші, необхідно додати Ліпосам (попередньо прилипач варто розвести). Він допоможе біодобриву закріпитися на листочках та стеблах томатів на більш тривалий час.

Отриманим розчином необхідно обприскати помідори одразу після дощу, поки листочки мокрі. Наступну обробку препаратом варто провести через 14 днів або після наступного дощу.

Для профілактики також можна обробити помідори препаратами на основі міді або оксиду міді.

Фото: Рixabay

Як уберегти розсаду помідорів після дощу народними засобами

Якщо ви не хочете використовувати хімічні засоби, спробуйте обприскати помідори після дощу безпечними народними засобами, які можна знайти в кожному домі.

Розчин солі

Сольові обприскування допоможуть створити на листках томатів захисну плівку, яка перешкоджатиме потраплянню інфекції. Для приготування розчину необхідно 1 склянку кухонної солі розчинити в 10 л води.

Часниковий розчин

Візьміть 1,5 склянки подрібнених зубчиків часнику на 1 відро води. Розчин необхідно настояти протягом доби, потім процідити, додати 2 г марганцівки, перемішати й провести обприскування. Для профілактики обробку помідорів необхідно проводити кожні два тижні.

Молочна сироватка

Цим безпечним розчином можна періодично обприскувати томати для профілактики фітофтори. Для цього молочну сироватку потрібно розвести з водою в пропорції 1:1.

Також для обробки можна використовувати нежирне молоко – візьміть 10 л води, додайте 1 л нежирного молока і 15 крапель йоду. Або кисле молоко – на 4 л води необхідно взяти 1 л кефіру й додати 10 крапель йоду. Для профілактики необхідно обробляти кущі перед утворенням зав’язі, далі повторювати процедуру через кожні 7‒14 днів.

Розчин золи

Обробка помідорів золою – дуже ефективна. Для цього на 10 л води необхідно взяти 0,5 кг золи, перемішати й залишити настоюватися 3 дні. Після цього суміш процідити, додати воду (до 30 л) й 50 г рідкого мила. Обробку томатів золою рекомендується проводити тричі:

  1. через тиждень після висаджування розсади в ґрунт;
  2. під час першого цвітіння;
  3. відразу після появи зав’язей.

Обприскати помідори після дощу можна розчином гірчичного порошку або настоянкою з гриба-трутовика. Для її приготування візьміть 1 л гарячої води та 100 г підсушених та подрібнених грибів. Коли маса охолоне, проведіть обробку кущів. Через 10 днів повторіть процедуру.

Ми розказали, чим можна обприскувати помідори після дощу, щоб уберегти рослини від розвитку захворювань та втрати урожаю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 12:29:05