Україна і світ

Чим небезпечне пасивне куріння, ризик для оточуючих і особливо для дітей — МОЗ

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України розповіли про тяжкі наслідки пасивного куріння для оточуючих і особливо для дітей.

– Дим від тютюнових виробів (цигарок, сигар, люльок, кальянів тощо) містить понад 4 тис. хімічних речовин, зокрема сотні токсичних і близько 40 канцерогенних, що можуть спричинити рак, – ідеться в повідомленні.

За словами експертів, серед таких сполук, наприклад, є велика кількість чадного газу, що заважає клітинам крові переносити кисень у життєво важливі органи.

Зараз дивляться

Реакція організму

За словами фахівців, реакція організму на тютюновий дим може бути як миттєвою, так і такою, що проявилася за певний час.

Серед миттєвих реакцій – подразнення очей, носа, горла та легень, іноді – головний біль, нудота та запаморочення. Може йтися і про загострення нападів астми.

Унаслідок тривалого впливу диму, який ми вдихаємо під час пасивного паління, підвищується ймовірність захворіти на рак легенів, ішемічну хворобу серця, інфаркт та інсульт.

Ризик розвитку захворювань

Як і у випадку з активним палінням, що більша тривалість і вищий рівень впливу пасивного паління, то вищий ризик розвитку захворювань як у курців, так і в тих, хто не палить, пояснили у відомстві.

Наприклад, ризик ішемічної хвороби серця збільшується на 25-30%, а раку легенів – на 20-30%.

Вплив на дітей

Проте найбільш вразливі до такого впливу немовлята та маленькі діти – вони мають підвищений ризик:

  • розвитку синдрому раптової дитячої смерті (хімічні речовини з диму впливають на мозок таким чином, що заважають йому регулювати дихання немовлят);
  • гострих респіраторних інфекцій, таких як пневмонія і бронхіт;
  • захворювань середнього вуха;
  • частіших і важчих випадків астми, алергії, дихальних розладів тощо.

Якщо вплив диму відчувають вагітні, вони з більшою ймовірністю можуть передчасно народити малюка з низькою вагою.

Статистика

За даними ВООЗ, в усьому світі пасивне паління щороку спричиняє приблизно 600 тис. передчасних смертей, більшість з яких (64%) – серед жінок.

Найкращий спосіб уберегти близьких від впливу пасивного куріння – кинути палити, закликали експерти МОЗ.

Корисні посилання

Зробити це можна за допомогою професійного ресурсу – сайту сервісу Я кидаю палити, розробленого, щоб безоплатно допомогти всім охочим позбутися нікотинової залежності.

У МОЗ також нагадали, що в Україні працює онлайн-платформа, де можна подати скаргу, якщо хтось порушує антитютюнове законодавство.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-25 12:34:10

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин