Україна і світ

Чи зможуть військові поїхати за кордон під час воєнного стану?

Наприкінці вересня народні депутати України подали на розгляд Верховної Ради проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо належного відзначення внеску захисників і захисниць України у забезпечення оборони України, захист безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України». Автори проєкту ініціюють законодавче право військовослужбовцям Збройних Сил та інших військових формувань України виїзду за кордон під час воєнного стану з метою відвідати своїх родичів. У змінах до Закону народні обранці пропонують дозволити такий виїзд терміном не більше ніж на 90 днів без урахування на дорогу. Наразі законопроєкт вивчається у Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Які ж перспективи таких змін та чи зможуть виїжджати за кордон лише ті українські захисники, у котрих члени сім’ї та рідні тимчасово проживають в інших країнах, кореспондент АрміяInform дізнавався у військового юриста, експерта в галузі правового захисту військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань Володимира Савчука.

Володимира Савчук

– Норма закону щодо виїзду військовослужбовців за кордон дуже позитивна. Полягає вона в тому, що військовослужбовці (та інші зазначені в цій нормі особи) матимуть можливість відвідати свою сім’ю, побачити дружин та дітей, що гарантовано мало б позитивно вплинути на суспільний настрій, – розповідає військовий експерт. – По-перше – чоловіки та жінки воюють проти окупанта на передовій вже довгий термін, є фізична та психологічна втома. По-друге, сьогодні є багато військових, в яких дружини з дітьми перебувають за кордоном і вони їх давно не бачили. Це негативно впливає як на військовослужбовців, так і на членів їхніх сімей. Тому ухвалення саме такої норми дуже позитивно вплине на суспільний настрій.

Проте, на думку юриста, вказана норма містить приховані загрози з точки зору її застосування на практиці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– У будь-якому випадку право надання такої відпустки належить командиру, і поки не будуть чітко прописані правила надання такої відпустки з визначенням чітких критеріїв та параметрів – нововведення не матиме юридичного права, – наголосив Володимир Савчук. – Також необхідно чітко встановити порядок надання підтверджувальних документів, які є підставою для надання такої відпустки, і випадки, в яких вона може чи не може бути надана, з метою запобігання надання переваг одним і позбавлення права інших. Необхідно чітко визначити порядок обліку 90 днів, як фіксується наявність чи відсутність цих 90 днів безпосередньої участі у заходах із забезпечення оборони України, адже невідомо, хто зможе їздити у такі відпустки: ті, хто виконують такі заходи в тилу, чи ті, хто воює на передовій, чи всі військові.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-23 14:39:35