Україна і світ

Чи можуть мобілізувати, якщо в чоловіка двоє дітей та вагітна дружина

Питання про обов’язкову мобілізацію не перший місяць хвилюють багатьох людей. У Законі Про військовий обов’язок і військову службу є багато пунктів, згідно з якими можна звільнитися від обов’язкової мобілізації в Україні.

Чи можливе звільнення від обов’язкової мобілізації чоловіків-батьків двох неповнолітніх дітей, якщо дружина вагітна третьою дитиною – читайте в матеріалі.

Чи можуть мобілізувати, якщо в чоловіка двоє дітей та вагітна дружина

Адвокат Володимир Крекотень зазначає, що законопроєкт, відомий під номером 7678, не тільки підписаний президентом України, а й з 1 жовтня минулого року вже набрав чинності.

Зараз дивляться

Відтепер військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації і мають на утриманні трьох або більше дітей віком до 18 років (на підставі свідоцтв про народження), мають право на звільнення від військової служби.

Це – підстава, яка встановлена абзацом 13 підпункту Г пункту 2 частини 4 статті 26 Закону Про військовий обовязок та військову службу.

Для звільнення необхідно скласти рапорт, а до рапорту необхідно долучити документи, що підтверджують факт наявності на утриманні трьох і більше дітей віком до 18 років (можна свідоцтва про народження дітей). Довідку про те, що діти справді перебувають на утриманні чоловіка, можна взяти у ЦНАП.

За словами експерта, якщо в сім’ї є двоє дітей, то незважаючи на їхній вік (навіть якщо малятам до трьох років), і якщо ви чекаєте на третю дитину, це не звільняє чоловіка від мобілізації.

Також важливо, що якщо у вас є троє дітей, але одному з них – більше 18 (наприклад, 20 років), то це вже – не дитина, і вас теж по закону не можуть звільнити від мобілізації.

Мобілізація 2023: важливі нюанси

Також можна розглянути кілька випадків із практики адвоката. Якщо чоловік розлучений, має двох неповнолітніх дітей від першого шлюбу, і дитину – від другого, то закон у цій ситуації теж діє.

Ви повинні довести, що діти зараз живуть на вашому утриманні (сплачуєте аліменти).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім цього, якщо є троє і більше неповнолітніх дітей, які оформлені на вас, то окрім свідоцтва про шлюб, свідоцтв про народження дітей та довідки про багатодітність нічого не потрібно. За словами адвоката, цього буде достатньо.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-09 11:39:15

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин