Чи можна їсти яблука при цукровому діабеті: лікар розповіла про властивості фрукта

Цукровий діабет стає все поширенішим захворюванням, тому питання харчування з цим діагнозом залишається актуальним.
Факти ICTV запитали у лікарки-дієтолога Анастасії Чечкань, чи можна їсти яблука при цукровому діабеті та чим вони корисні.
Чи можна їсти яблука при цукровому діабеті
Яблука – це саме той фрукт, який є корисним при цукровому діабеті.
Фрукти загалом є важливою складовою раціону, а яблука, завдяки своєму складу та корисним властивостям, є особливо корисними для людей із цукровим діабетом.
– При цукровому дiабетi рекомендовано вживати яблука, бо вони мають низький глiкемiчний індекс (34-46), тобто не викликають різкий стрибок цукру в крові, – говорить лікарка.
Чим корисні яблука при цукровому діабеті
Яблуко складається на 85% з води, решта – це вуглеводи (глюкоза, фруктоза, сахароза) та 5% клітковина – пектин, який має хороший вплив на роботу кишківника та мiкробiоми.
– Клітковина фрукта уповільнює перетравлення та всмоктування вуглеводів, через що не так швидко підвищується рівень глюкози в крові, – розповідає експертка.
Організм не може засвоїти клітковину, тому вона не підвищує рівень цукру в крові, як інші вуглеводи.
Важливо – яблучний сік не містить клітковини, оскільки з нього видаляють шкірку і м’якоть. Щоб отримати більше клітковини, краще їсти цілі яблука.
Регулярне вживання яблук може знизити інсулінорезистентність, що може призвести до зниження рівня цукру в крові.
– Це відбувається завдяки поліфенолам, які переважно містяться в шкірці та стимулюють підшлункову залозу виробляти інсулін та допомагають клітинам засвоювати цукор, – пояснює лікарка.
Фрукт також містить важливі поживні речовини, він є хорошим джерелом вітаміну С — антиоксиданту, який допомагає зменшити запалення та підтримати імунітет.
Шкірка яблука також багата на кверцетин, ще один антиоксидант, який допомагає нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі.
– Яблука містять вражаючу кількість вітамінів та мікроелементів. Всього одне велике забезпечить вас добовою дозою вітамінів Е, В1 та В6, але для цього його потрібно їсти зі шкіркою, – говорить фахівчиня.
Лікар також додала, що заліза в яблуках насправді не так багато, як вважають.
Харчові волокна у складі покращують роботу шлунково-кишкового тракту та корисні для мікрофлори.
Червоні яблука багаті на антоціани – речовини, які уповільнюють старіння організму і покращують гостроту зору.
Зелені містять менше цукру та алергенів, тому краще підходять для хворих на цукровий діабет.
Чим шкідливі яблука
У насінні міститься смертельно небезпечна речовина ціанід.
– Для серйозного отруєння потрібно багато кісточок, але краще не ризикувати і зовсім їх не їсти, – каже дієтолог.
Людям із хворобами травної системи яблука рекомендовано їсти не в сирому, а в запеченому вигляді.
Цей фрукт також сприяє утворенню зубного нальоту, тому після його вживання бажано чистити зуби.
Скільки яблук можна їсти при цукровому діабеті
– Все ж яблука містять цукор, особливо якщо вони належать до солодких сортів, – наголошує лікарка.
Щоб не перевищити добову норму цукру, рекомендовано з’їдати не більше чотирьох середніх фруктів вдень.
Отож, їсти яблука при цукровому діабеті можна. Цей фрукт і справді дуже корисний, але важливо не переборщити.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-22 13:14:00