Україна і світ

Чи може хтось взяти кредит без відома людини – пояснення експерта

Останнім часом люди все частіше звертаються до послуг онлайн-кредитування. Тому сьогодні куди простіше взяти кредит на чужий паспорт. Через це багато людей стикаються з шахрайством і змушені шукати вихід з ситуації, що склалася. 

Як можуть взяти кредит без відома людини і що робити в ситуації, якщо це сталося –  дізнавалися Факти ICTV.

Чи можуть оформити кредит на моє ім’я в банку

Зі слів заступниці керівника одного з відділень банку «ПриватБанк» Оксани Созанської, зробити це майже неможливо. Для видачі кредиту має бути присутня саме та людина, на яку оформляють кредит (зі своїм підписом та документами). Навіть якщо змінити зовнішність та мати із собою всі необхідні документи, це зробити вкрай важко. Шахрай не може підписатися під договором іншої людини. Особу перевіряє працівник безпеки банку, який негайно телефонує у відповідні структури для того, аби перевірити, чи це точно ця людина, і чи дані співпадають. 

Якщо сума займу велика, банк телефонує родичам людини, яка бере кредит ( працівник структури зв’язується з матір’ю, батьком, дружиною, чоловіком або дітьми). 

Чи можна взяти онлайн кредит на іншу людину

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як запевняє Оксана Созанська, взяти онлайн кредит на іншу особу можна. 

– Що стосується мікрозаймів, них інша система ідентифікації. Раніше можна було взяти кредит на іншу людину за допомогою її паспорта. Шахраї фотографували фото в паспорті іншої людини, прикріплювали їх та паспортні дані на сайті онлайн позик, отримували код підтвердження на телефон і підписувалися під договором. Однак, так було раніше. Під час військового стану деякі установи онлайн кредитування посилили ідентифікацію клієнтів, – каже Оксана Созанська. 

Що робити, якщо на вас взяли кредит

  • Перевірити інформацію про те, що на вас взяли кредит можна в онлайн в додатку ДІЯ, або в  Українському бюро кредитних історій.
  • Якщо вона підтвердилась – звертайтесь в банк, в якому на вас взяли кредит. Повідомте, що ви особисто кредит не оформляли, та наведіть свої аргументи. Опісля напишіть заяву до поліції про те, що на вас був незаконно оформлено кредит. 
  • Отримайте від банку завірені копії договорів про кредитування. Колектори нададуть вам договір переуступки вашої заборгованості.
  • Зверніться до юриста-спеціаліста з банківського права або самостійно виявіть ознаки підробки договору.
  • Повідомте про підробку регуляторні організації у сфері банківського сектору. Зокрема, Національний банк України. Для сфери небанківського мікрокредитування – Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Регулятор може призначити перевірку, вимагати від установ пояснень.
  • Готуйте позов до суду.

Як уберегти себе від шахраїв

  • Не давайте свій паспорт в руки стороннім особам.
  • Не надсилайте скановані копії документів в соцмережі.
  • Регулярно перевіряйте інформацію про себе в Українському бюро кредитних історій.
  • При виявленні зникнення паспорта, без зволікань напишіть заяву про втрату документа в поліцію. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-01 14:30:39

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин