Україна і світ

Чи допоможе ЗРК Patriot знищувати російські балістичні ракети

Фото: Mark Holloway , Beatty

Речник командування Повітряних Сил Збройних Сил України Юрій Ігнат пояснив, чи допоможуть ЗРК Patriot знищувати російські балістичні ракети, які атакують Україну.

— Новина про те, що ЗС України матимуть на озброєнні ЗРК Patriot, надзвичайно хороша не лише для українського народу, а й для всієї Європи. Тому що сильна Україна, сильний кордон — це дійсно сильний цивілізований світ. Це всі прекрасно розуміють. І розуміють, що для сильної України потрібна сучасна зброя в достатній кількості. ЗРК Patriot — це найкращі зразки сучасного озброєння. Але хочу зазначити, що це не щось таке, що звалилося нам на голову ні з того, ні з цього. Це, зрештою, комплекс, який давно був у плані на отримання нашими Повітряними Силами. Це все було прописано у концепції розвитку ЗСУ відносно стандартів НАТО у 2018 році та в багатьох інших документах, які відображали бачення моделі Повітряних Сил ЗСУ до 2035 року.

Це була візія не лише Повітряних сил, бачення моделі самого виду авіації, а й інших підрозділів, якими ті мають бути до 2035 року, щоб відповідати всім стандартам НАТО. Тобто, власне, сучасних Збройних Сил, які здатні захистити всю територію України, яка є сьогодні нашою, включаючи і Крим, і інші тимчасово окуповані території. Там йшлося про перехід України на новітні системи західних зразків або ж про створення ЗРК українського вітчизняного виробництва. Знаємо, що підприємствами Укроборонпрому були запропоновані деякі розробки, однак перевага в наших умовах — це таки потужні західні системи, такі як Patriot Pac-3 тощо. Але війна прискорила цей процес. Ніхто й подумати у 2018 році не міг, що Україна вже зараз матиме перспективу отримання таких систем, як я вже казав, — найкращих у світі. Для нас це — великий крок уперед, тому що ми уже маємо прийняті на озброєнні сучасні світові зразки озброєння. Наразі їх ще замало, але вони є і вони будуть надаватися й надалі. Іris-Т, NASAMS — це комплекси, які мають до 40 кілометрів дальності, які вже знищують російські крилаті ракети. Patriot — це комплекс до 160 км дальності застосування по аеродинамічних цілях, по балістиці — 40 км. Зрозуміло, що нам не дадуть одразу достатньо таких комплексів, не прикриють одразу всі потреби, але навіть кілька таких батарей могли б суттєво посилити нашу ППО, — сказав Юрій Ігнат.

Він також зазначив, що ця система буде надзвичайно ефективною не лише для прикриття українських міст, цивільної інфраструктури, а й на передовій. Адже змусить росіян коригувати свої дії, зокрема стосовно дистанції застосування своєї авіації, розташування ЗРК тощо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— Якщо ворог буде розуміти, що така система є в Україні, він буде змушений робити корективи під час своїх атак, до прикладу, не підлітати ближче. Це значно ускладнить ведення атак. Зрозуміло, що такі комплекси, зокрема на передовій, де діє тактична авіація — це зниження авіаційної активності ворога. Тому система протиповітряної оборони України як Сухопутних військ, так і Повітряних Сил повинна бути дуже потужною. Адже підтримка наземних цілей з повітря і повітряне прикриття — це те, без чого не можна обійтися в сучасному бою, — додав Юрій Ігнат.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-14 20:15:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин