Україна і світ

Чергові військові прорахунки РФ та ганьба для Путіна: NYT про знищення окупантів у Макіївці

Удар українських військових по розташуванню російських окупантів у Макіївці на Донеччині – це ганьба для російського диктатора Володимира Путіна та одна з найбільших втрат РФ.

Про це пише американська газета The New York Times.

Видання зазначає, що заява міноборони Росії про загиблих 63 солдатів в результаті удару ракетами Himars незвична, адже зазвичай режим Кремля відмовляється визнавати серйозні втрати.

NYT пише, що ні твердження РФ, ні заяви України про ліквідацію близько 400 окупантів “не можна перевірити незалежно”, але “навіть найнижча кількість була б однією з найбільших втрат Росії за один епізод війни і ганьбою для Путіна”, який неодноразово обіцяв виправити явні помилки та слабкі сторони своїх збройних сил.

Кремлівські блогери-пропагандисти та деякі урядовці з РФ заявили, що причиною фіаско були власні неодноразові та дорогі помилки військових, як-от щільне зосередження гарнізонів у межах досяжності української артилерії та розміщення їх у тій самій будівлі зі складом боєприпасів.

А також, як йдеться у матеріалі, дозвіл їм використовувати мобільні телефони, “сигнали яких українці можуть використовувати для наведення на ціль”.

У статті також згадуються заяви терориста Ігоря Гіркіна, який повідомив, що ПТУ в Макіївці було майже повністю знищено через детонацію боєприпасів разом з усією військовою технікою, яка була поруч “без жодної ознаки маскування”.

Скріншот: Google Maps

Старша наукова співробітниця RAND Corporation Дара Массікот зазначила, що представники країни-агресора “зазвичай не надають таку інформацію після великої втрати, що говорить про те, що вони хочуть контролювати наратив про цю подію”.

1 січня стало відомо, що в новорічну ніч в окупованій Макіївці Донецької області знищили будівлю ПТУ №19 з мобілізованими окупантами.

Як повідомив СтратКом ЗСУ, там загинули близько 400 загарбників, ще приблизно 300 зазнали поранень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ChrisO_wiki


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-03 20:02:04