Україна і світ

Через поправки до Конституції. У ПАРЄ визнали Росію диктатурою

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини висловив занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до Конституції Росії, внесених у липні 2020 року. Вони, зокрема, дозволили Володимиру Путіну залишатись президентом РФ до 2036 року.

Про це повідомили на сайті ПАРЄ.

– Величезна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила Російську Федерацію на фактичну диктатуру, – йдеться у заяві.

Комітет одноголосно схвалив проєкт резолюції та нагадав про висновки Венеційської комісії Ради Європи про те, що “відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи”.

Зараз дивляться

Там додали, що російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури “становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності їхніх сусідів”, як це визначено у статті 2 Статуту ООН.

– Тому відновлення демократії в Росії відповідає інтересам насамперед народу Росії, а також Європи і всього світу, – підсумував комітет.

Члени комітету також підтвердили свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включно з президентом Путіним, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17.

Раніше у Раді Європи визначили принципи для досягнення “повної відповідальності” РФ за війну.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-12 14:25:42

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин