Україна і світ

Через численні скарги: роботу ВЛК цифровізують та запровадять міжнародні стандарти

Нещодавно отримала розголосу жахлива ситуація з військово-лікарськими комісіями (ВЛК): поранені захисники повинні стояти в багатоденних чергах, без змоги присісти або випити води, щоб отримати лікарські висновки та дозволи на реабілітацію.

Та ще й воїни самі мають носити і возити документи з одного місця в інше. Про електронний документообіг у військовій медицині і не чули.

Зараз дивляться

Масі Найєм, адвокат, засновник громадської організації Принцип із захисту прав військових після важкого поранення на своєму досвіді побачив, як працюють ВЛК та з чим стикаються бійці.

– Є два основних моменти, що не задовольняють в роботі цих комісій, – сказав Найєм. – Це те, що військові самі займаються передачею документів між військовою частиною і ВЛК, та те, що немає поваги до захисників.

ГО Принцип збирається допомогти державі поміняти підхід до людей, що її захищають та допомогти підготувати нормативні акти, що забезпечать доступність до послуг.

– Зараз МОЗ, Міністерство цифрової трансформації думають, як це вирішити, – повідомив Масі Найєм.

Він зазначив, що у нас іще з Радянського Союзу залишилася система призначення 1, 2, 3 групи інвалідності. В усьому світі ж існує міжнародний класифікатор функціональності, і якщо його запровадити в Україні, це суттєво змінить ситуацію.

– У першу це чергу прибирає можливість корупції, – підкреслив активіст.

Про реорганізацію ВЛК вже йшлося на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони та розвідки.

  – Багато питань виникає щодо роботи ВЛК, які є актуальними і невирішеними станом на сьогодні, – сказав очільник Комітету ВР Олександр Завітневич.

Насамперед, потрібен аудит роботи ВЛК, необхідні зміни до законів і наказів Міністерства оборони. І зрозуміло – цифровізація черги і створення нормальних умов.

Результатом діяльності роботи робочої групи, яка створена в Комітеті, буде дорожня карта та зміни в законодавстві.

– Найбільші питання, чому так довго не звертали на це уваги та корупція у ВЛК, – сказав член Комітету Роман Костенко.

Потрібно переглянути підходи до оплати праці лікарів з цивільних лікарень, що залучені до роботи у ВЛК. Вони зовсім не отримують за це зарплатню.

Важливо також, підкреслив Костенко, вийти на європейські протоколи і запровадити міжнародні стандарти визначення дисфункціональності.

– Роботи багато, але вже до березня, гадаю, вдасться цифровізувати чергу, – підкреслив Роман Костенко. – Мінцифри вже працює над цим.

Взагалі ж реформа триватиме не менше, ніж півроку, сказав голова Комітету Завітневич.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-15 19:53:39