Україна і світ

Через антиросійські санкції понад 30 % регіонів росії вже скасували заходи з нагоди новорічних свят

Ізоляційні антиросійські санкції, які цивілізований світ запровадив проти країни-агресорки – росії, починають дедалі більше працювати на практиці. Служба зовнішньої розвідки оприлюднила  добірку фактів, які свідчать про посилення тиску санкцій на рф та дедалі глибший крах російської економіки через це.

Нова Зеландія запровадила санкції проти 14 громадян рф, а також семи підприємств оборонного сектору та змі. Активи осіб, які потрапили під санкції, будуть заморожені, їм заборонено відвідувати країну, їхнім літакам – заходити у повітряний простір Нової Зеландії, а судам – до портів країни. До санкційного списку потрапили керівники та акціонери компаній, які розробляють і виробляють ракети та вогнепальну зброю, а також «члени неонацистських воєнізованих формувань», пов’язаних із пвк вагнера, – заявила міністерка закордонних справ Нової Зеландії Наная Магута.

МВС Естонії повідомило про розширення прикордонної зони на кордоні з росією з 10 м до 300 м для будівництва додаткових споруд прикордонної інфраструктури.

Казахстан зупинив втілення спільного проєкту між російською компанією «бізон» і казахським оператором зв’язку «Транстелеком» у галузі кібербезпеки вартістю 2,4 млрд. руб. На рішення казахської сторони вплинули санкції щодо сбєрбанку, якому належав «бізон».

Японський виробник автомобільних шин Bridgestone заявив про початок процедури з продажу своїх російських активів.

Автомобільний завод корейської компанії Hyundai у петербурзі продовжив зупинення виробництва до грудня, – повідомили в адміністрації.

Китайська компанія Huawei зупинила постачання смартфонів на росію і розглядає можливість залишити ринок рф.

З 1 грудня 2022 року Кіпр почне стягувати плату за туристичні візи з громадян росії. Відповідно до рішення уряду Кіпру, візовий збір із дорослих росіян збільшиться з 35 до 80 євро, а з дітей 6–12 років – з 35 до 40 євро.

Попри збільшення попиту на протези, у росіян виникають проблеми з протезуванням через санкції Заходу. У будь-який момент такі великі постачальники комплектувальних для протезів, як Туреччина та Німеччина, можуть припинити співробітництво з росією, як це сталося з ісландською Ossur. За словами керівника напрямку фізіотерапії центру реабілітації «медскан» сєргєя казімова, найсильніше санкції вплинуть на протези високих класів рухливості: для них закуповують іноземні напівфабрикати. «Практично вся електроніка протезів базується на іноземній компонентній базі», – зазначив казімов.

Зменшення постачання товарів на росію відбувається не тільки з країн, які запровадили проти неї санкції, а і з тих, хто офіційно не приєднався: експорт товарів з Таїланду в серпні скоротився на 35 %, з В’єтнаму – на 60 %.

У жовтні експорт російської нафти морем і нафтопроводами скоротився порівняно з вереснем на 2 % – до 640 тис. тон на добу.

Ембарго ЄС на російську нафту, яке набуде чинності з 5 грудня, автоматично призведе до різкого падіння попиту на неї, а швидко вирішити питання не вдасться, тому що, з одного боку, світовий ринок переповнений нафтою, а з іншого, потенційні покупці побоюються вторинних санкцій: навіть НПЗ Індії скорочують закупівлі на рф.

За прогнозом консалтингової фірми кasatkin сonsulting, видобуток нафти на рф в грудні може знизитись на 9 %. Серед причин називають відмову партнерів від контрактів через побоювання вторинних санкцій, необхідність значних знижок для доступних ринків, проблеми з логістикою, зростання собівартості видобутку через втрату передових іноземних технологій.

У 46 регіонах рф мусили зменшити споживання електроенергії у жовтні, здебільшого через зниження виробництва на металургійних і хімічних підприємств, а також у газодобуванні. У жовтні закупівля електроенергії скоротилась на 0,8 % – найбільше з початку року. Останні три місяці року будуть найскладнішими, вважають енергетики, і прогнозують зменшення попиту на електроенергію на 2,5 %.

Водночас найбільше зниження планових закупівель електрики було у калмикії – на 22 %, курській, нижегородській, смоленській областях – на 9 %, у тимчасово окупованому рф Севастополі – на 10 %, загалом по Криму – на 8 %.

Кількість покупців у магазинах дитячих товарів на рф у вересні–жовтні 2022 року зменшилась на 25 % порівняно з аналогічним періодом минулого року, у москві – на 14 %. На думку аналітиків, причина в тому, що після виходу з російського ринку відомих іноземних компаній асортимент у торгових мережах значно зменшився та був замінений менш якісним товаром.

Користування власним автомобілем стає все дорожчим, тому росіяни почали частіше вдаватися до послуг з каршерингу. Проте і тут все стало дуже дорого: за підсумками дев’яти місяців його вартість зросла на 17 – 29 %. На думку фахівців, ціни на оренду машини були б іще більшими, їх стримує те, що з країни виїхало багато платоспроможних росіян, а решта намагається хоч якось економити.

Понад 30 % регіонів росії вже скасували заходи з нагоди новорічних свят. «Зараз не час для пишних урочистостей, оскільки ситуація непроста і на фронті, і в економіці», – озвучив типову думку влади на місцях губернатор псковської області вєдєрніков.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг білорусі в іноземній валюті на рівні RD (обмежений дефолт). У повідомленні агентства констатується, що білорусь продовжує обслуговувати борги з єврооблігацій у рублях, що суперечить документації з цінних паперів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Збірні білорусі та росії усунули від чемпіонату світу з джиу-джитсу, який цього року проходить в Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-01 22:54:23