Україна і світ

Час Blackout настав: спецпризначенці Бундесверу отримають «безшумні» гвинтівки HK437

Як зазначається в інформації порталу Hartpunkt, Міністерство оборони Німеччини уклало в лютому 2024 року контракт на постачання спеціальних гвинтівок для власних Сил спеціального призначення, повідомляє АрміяInform.

Розроблені на базі HK437 гвинтівки у калібрі .300 Blackout (7,62 x 35 мм), надійдуть на озброєння Бундесверу під індексом G39. Вони мають замінити застарілі спеціальні пістолети-кулемети MP5 з інтегрованим глушником.

Новітню модель спеціального озброєння почали шукати восени 2022 року. Тендер передбачав постачання готового комплексу «гвинтівка-патрон», а також відповідних аксесуарів. Окрім низького рівня шуму при пострілі, вимогою було гарантоване ураження «м’яких» та захищених цілей на відстані до 200 метрів надзвуковими та дозвуковими патронами.

Крім того, нове озброєння повинно було мати механічний приціл, регульований за довжиною приклад, автоматичний режим вогню з глушником та без нього, а маса з порожнім магазином не повинна була перевищувати 3300 г.

HK437 працює за принципом непрямого газовідведення з короткохідним поршнем, що знижує віддачу та покращує керованість при стрільбі. Зброя оснащена системою блокування головки затвора, що обертається, що забезпечує високу надійність і підвищену точність стрільби.

Німецька автоматична гвинтівка HK437 калібру .300 Blackout. Фото: Heckler & Koch

В HK437 використовується магазинний механізм стандартною місткістю 30 набоїв із м’яким сердечником, що забезпечує достатню скорострільність без необхідності перезаряджання. Доступні режими ведення вогню включають одиночні постріли або одиночний/безперервний вогонь, що дозволяє користувачеві швидко адаптуватися до різних бойових ситуацій. Зусилля спускового гачка варіюється від 25 до 35 Н, забезпечуючи баланс між безпекою та оперативністю.

Швидкострільність може досягати 850 пострілів за хвилину — особливість, яка у поєднанні з ємністю магазину робить HK437 доволі ефективною у ближньому бою. Профіль ствола має канавки з поворотом праворуч на 8 дюймів (203 мм), оптимізований для точності та стабільності патрона на великих дистанціях.

HK437 відрізняється покращеною ергономікою та важелем перемикання режиму безпеки/вогню, який переміщається на 45° для швидкого перемикання між режимами стрільби. Ширина зброї варіюється від 73 мм до 106 мм залежно від комплектації, вона має регульований приклад з ходом 84 мм і 7 ​​положеннями замикання, а також регульований упор під щоку з ходом 21 мм і 4 положеннями замикання, що дозволяє користувачу налаштувати зброю для оптимального комфорту при веденні бою.

Гвинтівка пропонується у двох варіантах зі стволом довжиною 7 та 9 дюймів. В останньому варіанті гвинтівка без патронів важить усього 3140 грамів. Загальна довжина без глушника становить від 537 мм (складений приклад) до 795 мм (розкладений приклад).

Висота зброї складає 242 мм та 210 мм без магазину. Довжина прицільної планки на ствольній коробці досягає 375 мм, що дозволяє використовувати різну оптику.

«У варіанті G39 HK437 має 9-дюймовий (229 мм) ствол і оснащена передовим глушником від компанії A-TEC», — йдеться у повідомленні видання Military Leak.

3 1

Сили спеціальних операцій ФРН отримають гвинтівку у 9-дюймовій версії та з глушником A-TEC. Компанія Heckler & Koch та норвезький спеціаліст зі зниження сигнатур A-TEC з 2022 року співпрацюють у розробці та розповсюдженні своїх лінійок продуктів. Глушники, призначені для зниження шуму пострілу та дульного спалаху, тим самим зводячи до мінімуму пошкодження слуху користувача та утруднюючи виявлення стрілка супротивником.

Якщо вдатися до історичних порівнянь, то експерти вважають, що концептуально HK437 повторює принцип роботи відомих ще за радянських часів ГСС (Гвинтівка Снайперська Спеціальна) «Винторез» та АС (Автомат Спеціальний) «Вал», що застосовують подібні дозвукові патрони калібру 9×39 мм.

Постріли такими патронами малошумні. Куля при вильоті з каналу ствола не перетинає звуковий бар’єр, котрий супроводжується гучним звуковим ефектом.

За оприлюдненою в Німеччині інформацією, спочатку спецпризначенці Бундесверу отримаю 176 базових комплектів спецзброї зі звукопоглинанням. За даними Федерального відомства з обладнання, інформаційних технологій та використання Бундесверу, для повного переозброєння відповідних спецпідрозділів армії ФРН буде необхідно всього 988 одиниць G39 HK437.

Тим часом, як повідомляла АрміяInform, від початку лютого Міністерство оборони України оформило свідоцтва про реєстрацію 20 зразків стрілецької зброї іноземного виробництва. Серед них, зокрема, це продукція відомого у світі виробника — компанії Heckler & Koch GmbH.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тестування німецької автоматичної гвинтівки HK437. Відео: Chernaudi

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-03-03 09:11:04

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин