Україна і світ

Центавр вже в десяти країнах: вірусологи занепокоєні новим підваріантом Covid-19

Вірусологи висловили занепокоєність з приводу появи ще одного варіанту Омікрона, який швидко поширюється світом.

Варіант BA.2.75, що отримав назву Центавр, був вперше виявлений в Індії на початку травня. Відтоді кількість випадків тут різко зросла навіть у порівнянні з надзвичайно трансмісивним варіантом ВА.5, який швидко витісняє раніше домінуючий варіант BA.2 у багатьох країнах.

Центавр було виявлено приблизно в десяти країнах, включаючи Велику Британію, США, Австралію, Німеччину та Канаду.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) 7 липня визначив його як варіант, який знаходиться під наглядом. Це означає, що є деякі ознаки того, що він може бути більш заразним або пов’язаний з більш важким захворюванням.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) також уважно стежить за Центавром. Хоча її головний науковий співробітник Сумья Свамінатан сказав, що поки недостатньо зразків для оцінки його серйозності.

Тим часом, на додаток до очевидного швидкого зростання і широкого географічного поширення, вірусологів насторожила величезна кількість додаткових мутацій Центавра.

Експерти стверджують, що Центавр – потенційний кандидат на місце дуже заразного підваріанта BA.5. Причина – вражаюча здатність вірусу привносити зміни в шиповидному білку – тієї частини, яку він використовує для зараження клітин і на якій засновано більшість вакцин проти Covid-19.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тим часом уряди закликають свої органи охорони здоров’я охопити якомога більше людей, які ще не вакциновані і, отже, схильні до більшого ризику госпіталізації або смерті в результаті Covid-19.

коронавирус
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-13 09:58:32