Україна і світ

Бюджетний комітет ВР погодив відтермінування виплат за єврооблігаціями – що це означає

Бюджетний Комітет ВРУ погодив постанову Уряду про відстрочку платежів по єврооблігаціях на наступні 24 місяці до серпня 2024 року. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Йдеться про загальну суму облігацій розміром $17 млрд. При цьому відсотковий дохід буде нараховуватись, однак буде сплачений пізніше.

— Фактично уряд капіталізує відсотки. У будь-який час уряд може зупинити відстрочення та сплатити відсотки, як тільки наша фінансова ситуація покращиться. Рішення ухвалили одноголосно – 21, – написав Железняк.

За останніми даними Мінфіну, станом на 1 липня Україна вже спрямувала 62,1 млрд грн на обслуговування держборгу, це третя за величиною стаття видатків держави за останні пів року.

Що це означає?

Завдяки цій процедурі Україна може заощадити близько $5 млрд на інші потреби держави у період дії відстрочки платежів.

У Мінфіні зазначили, що в інвесторів буде 2 тижні погодитися на нові умови. Якщо буде більшість голосів інвесторів, це буде вважатися консенсусом.

На думку Железняка, запропонований Україною варіант – “дуже м’який сценарій навіть у порівнянні з реструктуризацією боргу 2015 року” та дозволить зберегти довіру інвесторів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Ярослав Железняк

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-20 20:16:44

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин