Україна і світ

Близько третини українців вважають свої доходи достатніми для нормального життя – опитування

Лише близько третини українців вважають доходи своєї родини достатніми для нормального життя в умовах спровокованої РФ повномасштабної війни.

Такими є результати опитування, яке на замовлення Інституту соціології НАН України виконав Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Соціологи з’ясували, що українці зараз вважають достатньою для нормального життя суму в 14,2 тис. грн на людину на місяць. Рік тому респонденти називали суму в майже 16,4 тис. грн на місяць.

opytuvannya5

Фото: Інститут соціології НАН України

За підсумками 10 місяців повномасштабної війни 65,5% опитаних вважають нинішні доходи своїх родин недостатніми для нормального життя. Зокрема, 40,6% назвали їх відчутно нижчими від потрібного рівня, а 24,9% – значно нижчими.

Лише близько третини населення (34,7%) оцінює свої доходи на необхідному рівні, для того щоб жити нормально, – зазначили соціологи.

opytuvannya6

Фото: Інститут соціології НАН України

Попри зниження доходів у порівнянні з даними 2021 року (у середньому з $630 до $340 на одну людину в родині), українці суттєво покращили оцінки економічної ситуації в Україні.

Так, до війни абсолютна більшість респондентів (58%) низько оцінювала економічну ситуацію. А зараз абсолютна більшість опитаних оцінює її на середньому рівні (53,9%).

– Цю парадоксальну зміну в громадській думці, як й інші значні її трансформації, можна пояснити консолідацією та національним піднесенням під час війни, – наголосили соціологи.

opytuvannya4

Фото: Інститут соціології НАН України

Соціологічний моніторинг проводився із 19 по 25 грудня 2022 року серед дорослого населення України, за винятком окупованого Криму та тимчасово захоплених РФ територій Донбасу. Загалом соціологи опитали 2 007 респондентів методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера, винятково за мобільними телефонними номерами. Статистична похибка вибірки становить 2,2%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Інститут соціології НАН України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-16 17:27:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин