Україна і світ

Безпрецедентна гуманітарна підтримка ЄС: Україна отримує мобільні будинки, генератори, медичне обладнання на сотні мільйонів євро

Україна протистоїть російській агресії вже протягом восьми місяців. Як би не було важко, які б ми втрати не несли – правда за нами, ми воюємо на своїй землі і за свою незалежність. Вистояти у цій боротьбі нам допомагають наші міжнародні партнери, без них було б набагато важче.

Євросоюз посилив політичну, гуманітарну, фінансову й військову підтримку України та системно запроваджує безпрецедентні масштабні санкції проти Росії.

Країни Євросоюзу прихистили більше 7,5 млн українців. Єврокомісія надала державам-членам понад 3,5 млрд для прийому вимушених біженців. А через механізм цивільного захисту допомагає українцям, які постраждали від жорстоких дій російської армії.

Попри нищівні руйнування, що завдали окупанти передмістям Києва, мешканці передмість отримають житло ще до зими. 300 мобільних будиночків від Єврокомісії та Swedish Civil Contingency Agency мають облаштувати в Бучі. В них розселять людей, які втратили домівки внаслідок обстрілів, а також обладнають пункти обігріву на випадок сильних морозів.


Нині в Рівному бучанці навчаються встановлювати тимчасове житло.

Заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло зазначив, що турбота про постраждалих – одна з основних місій Євросоюзу.

 – У пріоритеті Євросоюзу – гуманітарна допомога, захист людей як всередині України, так і тих, хто поїхав, – сказав Ремі Дюфло. – Є велика гуманітарна програма, якою керує гуманітарна гілка Єврокомісії. Для України виділено загалом 348 млн, зокрема 13 млн для Молдови, яка прийняла чимало українських біженців.

Більша частина коштів, зауважив Дюфло, надійшла для потреб українців, у ті міста, де найбільше вимушених переселенців.

Екстренна допомога Україні через механізм цивільного захисту ЄС є найбільшою та найскладнішою операцією за всю його історію. Адже долучились сюди не лише всі 27 країн Євросоюзу, а й Норвегія, Туреччина, Північна Македонія та Ісландія. Єврокомісія виділила загалом 485 млн євро на гуманітарну допомогу Україні від початку війни.

Клаудія Амарал, представниця служби ЄС із гуманітарної допомоги та цивільного захисту, зауважила, що Європейська комісія допомагає Україні на всіх фронтах.

 – Ми надаємо гуманітарну допомогу, а також заснували механізм цивільного захисту, – сказала вона. – Тому вся підтримка є не лише фінансовою, ми допомагаємо також речами та продуктами. Від лютого спрямували 71,4 тонни вантажів на підтримку України.

Підтримка України різноманітна і безпрецедентна за масштабом. Це і рятувальне спорядження, і медичне обладнання, засоби для пожежників, машини швидкої допомоги, енергетичні прилади, наприклад генератори.

 – Насправді потреба у гуманітарній допомозі величезна, і розуміючи це, Європейська комісія нещодавно виділила додаткові 175 млн євро для України, – продовжила Клаудія Амарал. – Ми не припиняємо нашу підтримку та зобов’язуємося продовжувати допомагати у міру своїх можливостей.

Допомога стосується не тільки біженців, але й тих, хто отримав важкі поранення під час ворожих обстрілів. Ще з березня Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації почав евакуацію українців, що потребують невідкладної медичної допомоги.

Аби пришвидшити процес, у вересні біля аеропорту Жешува у Польщі відкрили Медичний хаб. Вже вдалося відправити до європейських клінік понад 1,4 тис. українців. До цього долучилися 18 країн Євросоюзу.

Щоденна робота команди Єдиного механізму цивільного захисту полягає в тому, щоби переконатися – пацієнт зможе безпечно та вчасно прибути на лікування. Виклик у тому, що швидка допомога не може чекати в аеропорту, а літак не може чекати на пацієнта. Тож медичний хаб є таким місточком, що допомагає зробити процес медичної евакуації ефективним.

До Жешува пацієнта привозять напередодні запланованого вильоту в клініку. У хабі можна переночувати в комфортних умовах, цілодобово отримати лікарський догляд, необхідні процедури та психологічну підтримку.

Коли пацієнт прибуває до медичного хабу – він отримує гарячу їжу, місце для перепочинку, може скористатися душем. Тут також обладнано ігрову кімнату для дітей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Понад 11 млн людей в Україні отримали гуманітарну допомогу від європейських країн. У Євросоюзі запевняють – продовжать допомагати українцям, поки це буде необхідно.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-01 13:42:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин