Україна і світ

Байден та Зеленський підпишуть безпекову угоду напередодні Саміту миру – FT

Фото: Офіс президента

США близькі до підписання нового двостороннього договору з безпеки з Україною, що має убезпечити українську державу на наступні роки.

Як пише Financial Times, угода стане “найзначнішою в серії угод”, укладених Україною з країнами НАТО, в яких закріплено зобов’язання щодо довгострокової підтримки, включно з військовою підготовкою, обміном розвідданими та економічною допомогою.

Угода США та України з безпеки

Як зазначає видання, розчарування президента України Володимира Зеленського у своєму американському колезі Джо Байдені проявилося цього тижня, коли український лідер у незвично різких висловлюваннях дорікнув главі Білого дому, сказавши, що план Байдена відвідати збір коштів для демократів, а не мирний саміт щодо України 15-16 червня, був “не дуже сильним рішенням”.

Зараз дивляться

Однак за кілька днів до мирного саміту Зеленський і Байден, як очікується, підпишуть двосторонню угоду про безпеку в кулуарах зустрічі G7 в Італії наступного місяця, повідомили FT американські чиновники.

Переговори щодо цієї угоди велися протягом кількох тижнів, коли відносини між Києвом і Вашингтоном ставали дедалі напруженішими.

Угоди про безпеку з країнами НАТО

Нагадаємо, після того, як на саміті НАТО у Вільнюсі 2023 року лідери Групи семи (G7) узгодили Спільну декларацію про підтримку України, між офіційним Києвом і західними столицями почали підписувати двосторонні довгострокові зобов’язання з питань безпеки.

З боку України було взято зобов’язання провести низку реформ.

Відтоді двосторонні договори з Україною підписали 10 країн: Латвія, Нідерланди, Франція, Італія, Канада, Фінляндія, Німеччина, Данія, Бельгія, Іспанія та Португалія.

Джерело: Financial Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-30 19:48:32