Україна і світ

Аргументи медиків: чому і коли приймати антибіотики немає сенсу

Експерти Центру громадського здоров’я МОЗ України підготували вивірені десятиліттями медичної практики аргументи, чому антибіотики далеко не завжди є ефективним методом лікування тих чи інших захворювань.

– Стійкість до антибіотиків є однією з найбільших проблем охорони здоров’я нашого часу, – нагадують експерти.

І з тривогою констатують, що через широку доступність антимікробних препаратів в аптечних мережах, пацієнти нерідко самовільно призначають самі собі ці ліки, займаються самолікуванням, вживають ліки за порадою інших людей.

На їхню думку, антибіотики – універсальна зброя проти недуг і запорука швидкого одужання. Тому часто лікарі стикаються з ситуаціями, коли пацієнти тиснуть і вимагають призначити антибіотики.

Чому антибіотики потрібні не завжди

Антибіотики – це ліки, які борються з інфекційними хворобами, викликаними саме бактеріями і абсолютне не впливають на віруси. У вірусів просто фізично відсутні мішені, на які діють антибіотики.

Тільки один випадок нежиті з десяти викликаний бактеріями. При інфекційних хворобах, до яких привели віруси, наприклад, при грипі, застуді або нежиті, приймати антибіотик недоцільно.

Антибіотик не полегшить стан пацієнта, але в короткостроковій перспективі може спричинити небажані побічні ефекти, а в довгостроковій — сприяти розвитку стійкості бактерій до антибіотиків.

Крім того, антибіотик потрібний не при всіх бактеріальних інфекціях. Наприклад, при деяких вушних інфекціях або інфекціях приносових пазух, коли ці хвороби проходять самі, без застосування антибіотиків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Найважливіше! Призначати антибіотики може тільки лікар.

медики
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-23 12:44:11

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин