Україна і світ

Ремонт пташок для ЗСУ: як маріупольська команда дарує друге життя дронам


Ремонт пташок для ЗСУ: як маріупольська команда дарує друге життя дронам

 

Команда маріупольців у Черкасах налагодила ремонт дронів. Андрій Гежа у рідному Маріуполі ремонтував електронну техніку. Якось з однодумцями допоміг військовим повернути до життя дрон. Робити це продовжили і коли виїхали з окупованого міста. Спочатку у Запоріжжі. А з літа – у Черкасах. Команда вже відремонтувала та передала бійцям півтори сотні «птахів». І зупинятися не збирається.

Волонтер та майстер з ремонту дронів Андрій Гежа, розповів як він почав свою справу. У Маріуполі Андрій мав бізнес – ремонт електронної техніки. Перший дрон довелося лагодити, коли там було вже гаряче. Після евакуації до Запоріжжя разом із товаришем, який займався сільськогосподарськими дронами, вони організували справу. Тоді литовці допомогли з обладнанням і запчастинами на перший час.

Зараз команда має невеличку кімнату, де Андрій разом з однодумцями облаштував міні-майстерню з ремонту дронів. Тут їх зберігають, реанімують і тестують

Електроніка – найважливіше у квадрокоптері. У майстерню Андрія на реанімацію потрапляють безпілотники з різними поламками: відмовляють мотори, виходять з ладу «лапки», камери, корпуси. Але найстрашніша для них – вода:

Якщо апарат пролежав у воді, то на 99% це вже труп. Він може бути корисним тільки на рахунок того, що з нього ми знімаємо корпусні елементи. Зараз ми відновлюємо  більше ніж 80 відсотків дронів, які до нас приїжджають – Андрій Гежа, майстер з ремонту дронів

Волонтери кажуть, що ремонтувати дрони вигідніше, ніж купувати нові. Найпоширеніший дрон – Mavic 3 – коштує близько трьох тисяч доларів, а вартість відновлення  – приблизно до ста доларів:

Деталі дуже важко знайти для ремонту. Частіш за все, з двох-трьох дронів можна зробити повноцінний новий, який буде допомагати хлопцям – Валерія Гармаш, волонтерка

Гроші на запчастини збирають серед охочих допомогти. Дружина Андрія і волонтерка Ірина розповіли, що навіть діти приносили свої іграшкові дрони, які переробляли на бойові. А чоловік, який евакуювався з Донеччини, віддав на ремонт усі свої заощадження  – дві тисячі доларів:

Така підтримка наших людей яка була в нас в 2014 році, яка в нас є з 24 лютого, зараз об’єднує всю нашу Україну. Ми всьому світу показуємо, наскільки ми міцні – Ірина Гежа, волонтерка

Найзаповітніша мрія маріупольських ентузіастів, як і в усіх українців нині – перемога. Але й після неї команда справу буде розвивати. Адже  потім дрони виявлятимуть вибухонебезпечні предмети.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-03 16:30:18