Україна і світ

Через затримки з боку РФ у Босфорі знову росте черга суден до українських портів

Адміністрація морських портів України повідомляє, що через затримки з боку російської сторони зростає черга з суден, які очікують проходження інспекції у Босфорі для руху до та з українських портів.

За словами керівника відомства Олексія Вострікова, завдяки електронній черзі скоротили планування входу й виходу суден в та з портів Великої Одеси. Однак залишається проблемним проходження Босфору через зумисні затримки перевірок російською стороною.

– Які б ефективні інструменти планування ми не впроваджували, в роботі “зернового коридору” є деструктивна позиція РФ. Саме через неї при проходженні контролю у Босфорі, замість необхідних 24-30 суден на добу (в рівних долях на вхід і на вихід), реально здійснюється інспекція в середньому лише 3,5 суден на вхід і 3 – на вихід, – розповів він. 

Керівник додав, що минулого місяця ми вже бачили чергу в Босфорі з більш ніж 150 суден, які простоювали на місці більше ніж 30 діб.

– Тоді вирішували цю проблему спільно з ООН та Туреччиною. Сьогодні така тенденція повторюється, – сказав він.

Востріков повідомив, що станом на 2 січня черга вже складала 96 суден. Якщо ситуація не зміниться – то вона тільки зростатиме. 

Тим часом порти приймають 50% від тих суден, які могли б бути прийняті. 

Раніше Росія погрошувала вийти з Чорноморської зернової ініціативи та заявляла про призупинення своєї участі. Однак врешті вона передумала та повернулась до зернової угоди.  

Джерело: АМПУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ВМС

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-03 15:09:33