Україна і світ

Особливості виплати пенсій родинам зниклих безвісти військових та їх індексація

В умовах воєнного стану проблемні питання щодо виплати військових пенсій практично не порушуються.

— Пенсійний фонд справлявся своєчасно, 4–5 числа кожного місяця йшла виплата пенсіонерам силових структур. Водночас є певне навантаження щодо великої кількості судових справ щодо перерахунку, адже треба проводити такі перерахунки вчасно і виплачувати збільшені пенсії. Тож борги будуть виплачені, коли такі кошти передбачать державним бюджетом, а наступна пенсійна виплата повинна бути проведена з урахуванням рішення суду, — повідомила начальник відділу призначення пенсій управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Чернігівській області Ольга Хоренко.

За словами Ольги Хоренко, поряд із загальною проблематикою, нині досить часто порушують питання зниклих безвісти військових, зокрема виплати пенсій членам їхніх родин.

— Щоб призначити таку пенсію, у разі втрати годувальника, за матеріалами пенсійної справи треба бачити його звільнення. Уповноважені органи силових структур сплачують грошове забезпечення, зокрема дружинам, дітям та батькам, допоки такий статус існує, — зауважила  Ольга Хоренко.

Тож наразі військові пенсії, як й інший вид пенсій, державою захищений, навіть під час проходження військової служби.

— Були певні питання щодо виплат пенсій силовикам структури Державної служби з надзвичайних ситуацій, проте з 27 липня 2022 року їм поновили пенсії, — підкреслила  Ольга Хоренко.

Певною новацією наприкінці 2022 року стало й те, що субсидії та пільги, зокрема й ветеранам війни, нараховують та виплачують відтепер органи пенсійного фонду за місцем їхнього проживання, проте видача пільгових посвідчень, як-от особи з інвалідністю внаслідок війни та інших, залишаться поки що за органами соцзахисту населення.

Серед складових пенсійного забезпечення визначено посадовий оклад, оклад за військовим званням, оклад за вислугу років та інші місячні надбавки і премії, які містять постійний характер, проте індексація грошового забезпечення військових не визначена законодавством для розрахунку пенсії.

— Індексація не містить щомісячний характер і не подається силовими структурами для розрахунку пенсій. Проте, якщо існує відповідне рішення суду, яке набрало законної сили, врахувати до грошового забезпечення ще й індексацію, то ми, керуючись цим, повинні, звичайно, перерахувати таку пенсію, враховуючи індексацію грошового забезпечення військовослужбовців, — розповіла Ольга Хоренко.

З-поміж іншого також порушується і питання включення до складу грошового забезпечення для розрахунку пенсії і грошової винагороди, яка наразі виплачується у розмірі 30 та 100 тисяч, проте нині законодавством не передбачено включення таких складових для розрахунку пенсії.

Фото та відео автора 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-02 22:36:54