Україна і світ

Динаміка витрачання росіянами боєприпасів дорівнює Другій світовій війні — Сергій Череватий

Східний фронт і надалі залишається епіцентром російсько-української війни. Зокрема на Бахмутському напрямку зосереджені головні зусилля ворога. Про це в телемарафоні «Єдині новини» сьогодні розповів речник Східного угруповання військ Збройних Сил України Сергій Череватий.

—  Бахмут — це напрям головних зусиль ворога щодо намагань прориву нашої оборони. Лише за цю добу він 224 рази обстрілював цей напрямок фронту з різних видів реактивної, ствольної артилерії, танків. Відбулося 34 бойові зіткнення та один авіаудар. Однак сам ворог втратив там 213 людей загиблими та 87 — пораненими. На інших напрямках, як-от Куп’янський, Лиманський та Авдіївський, він намагався покращити свої тактичні положення, також вів контрнаступальні дії, наприклад у районі Стельмахівки й Білогорівки на Лиманському напрямку. Проте на всіх цих напрямках він не зміг досягнути своєї мети, не зміг прорвати оборону та зазнав втрат, — сказав Сергій Череватий.

Також речник Східного угруповання військ ЗС України прокоментував запитання ведучої щодо того, як відчувається на фронті відносне зменшення кількості обстрілів, які росіяни здійснюють по наших військових. Зокрема вона зазначила, що, за даними очільника розвідки МОУ Кирила Буданова, раніше росіяни випускали 60-80 тисяч снарядів на добу, зараз ця кількість зменшилася до 20 тисяч снарядів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

—  Наразі ці 20 тисяч росіяни використовують на менших відрізках фронту, наприклад у тому ж Бахмутському чи Авдіївському, частково Лиманському та Куп’янському напрямках. Раніше вони могли собі дозволити по всьому фронту поливати наших військових — 60 тисяч снарядів на добу. Ви пам’ятаєте літні бої, коли вони просто створювали «вогневий вал» і «дощ» зі снарядів, і наші воїни по всьому цьому периметру стояли й не давали їм прорватися. То зараз вони зосередилися на конкретних напрямках. Тому що вони не розраховували на таку велику за часом війну, а отже, на таку динаміку витрачання боєприпасів, яка, по суті, дорівнює Другій світовій війні. Тож навіть їхні, здавалося б, нескінченні боєприпаси починають закінчуватися. Вони довозять їх з дедалі більш віддалених регіонів росії. Також, за нашими даними, вже шукають по світу в країнах, де є радянська зброя, номенклатуру боєприпасів 122-го, 152-го калібрів. Тому що вони розуміють, що війна й надалі триватиме в такому темпі й у них теж буде питання з боєприпасами, — відзначив Сергій Череватий.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-02 13:04:33