Україна і світ

Тривають перемовини, щоб замість листування військовополонені могли телефонувати рідним — Координаційний штаб

У Координаційному штабі відбулася онлайн-зустріч з рідними військовослужбовців окрема механізована Інгулецька бригада. На питання близьких відповіли представники Координаційного штабу, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Обговорили питання інформування рідних Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) про перебування в полоні наших Захисників. Представник Координаційного штабу відповів, що МКЧХ пускають далеко не у всі місця утримання. Лише останнім часом дозволили відвідувати деякі колонії на тимчасово окупованих територіях і в рф.

Якщо люди мають інформацію про перебування в полоні своїх близьких, можуть звертатися, крім Національного інформаційного бюро, і до МКЧХ, щоб він намагався отримати офіційне підтвердження про полон від російської сторони. Утім, офіційне підтвердження, на жаль, не гарантує звільнення. Оскільки рф користується своїми переліками, вирішуючи, кого обміняти.

Рідних також цікавило, чи може помилка у прізвищі в наданих росією документах підтвердження завадити обміну військовополоненого.

«Росіяни по-різному записують прізвища наших людей. Але якщо ми бачимо, що прізвище, ім’я, по батькові та дата народження приблизно збігаються, то ми розуміємо про кого йдеться, – запевнив представник Координаційного штабу. – Тим більше, ми не відмовляємося від жодної людини, яку подає та сторона на обмін. Тому помилка не вплине на можливості звільнення».

Крім того, рідним повідомили, що на переговорах піднімають питання телефонних дзвінків від полонених.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Між нашим омбудсменом Дмитром Лубінцем і російським Тетяною Москальковою тривають перемовини, щоб замість листування військовополонені могли телефонувати рідним. Це значно спросить процедуру, – сказав представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. – Також обговорюється розширення допуску МКЧХ до місць утримання. Вже є певні досягнення в цьому процесі».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-30 09:12:40