Україна і світ

Презентовано дорожню карту з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я на своїй сторінці у Facebook. Нині в умовах надзвичайної емоційної та психологічної напруги, яку переживає українське суспільство через російську агресію, ця ініціатива особливо актуальна. Проєкт реалізовано в межах Національної програми психічного здоров’я. Дорожня карта була розроблена за підтримки World Health Organization Ukraine і стала унікальним кейсом взаємодії уряду України, органів державної влади, представників неурядових організацій, міжнародних партнерів та експертних організацій. 

Стратегія виявлення проблем психічного здоров’я на етапі первинної медичної допомоги дозволить швидко реагувати на виклики «тут і зараз». У ній визначено пріоритети, на які мають орієнтуватися всі, хто працює в сфері психічного здоров’я в умовах гуманітарної кризи.

Зі свого боку команда МОЗ вже здійснила низку важливих напрацювань у цій сфері. Зокрема:

  • майже 700 таких фахівців пройшли це навчання за програмою mhGAP;
  • до Програми державних медичних гарантій включено новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»;
  • подовжується збільшення мультидисциплінарних мобільних команд з психічного здоров’я, нині їх вже майже 80;
  • внесено посади «клінічний психолог» та «психотерапевт» до переліку посад професіоналів з вищою немедичною освітою.

Така ініціатива є базисом рушійних змін та напрацювань у галузі психічного здоров’я. Зараз особливо важливо розуміти, що відбувається у кожному колективі та у суспільстві загалом, аби підтримати та простягнути руку допомоги кожному, – підкреслила перший заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Підготувала Леся Медведенко

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-28 14:58:56