Україна і світ

Працюють без відпочинку: як українські енергетики боряться з наслідками ракетного терору РФ


Працюють без відпочинку: як українські енергетики боряться з наслідками ракетного терору РФ

 

ЗСУ звільняють території та туди повертається електропостачання. Українські енергетики сьогодні роблять буквально неможливе, щоб український енергетичний фронт – вистояв. Вони борються з блекаутами! Балансують з перемиканнями – аби у кожного українця в оселі було світло. І без вагань їдуть відновлювати знищену або пошкоджену енергосистему деокупованих міст та сіл. Часто працюють у сніг і у дощ, без сну і перепочинку.

Від самого ранку і до пізнього вечора. Не покладають рук і сьогодні, у своє професійне свято – День енергетика. Як, наприклад у Черкащині. Там бригади електриків розчищають електролінії та допомагають постраждалим сусіднім регіонам. Нещодавно бригада повернулася з Миколаївщини. Там з березня не було світла. Більшість важливого обладнання пошкоджено обстрілами.

Олександр Піхур – електромонтер високовольтних ліній розповів, як щойно дізнався, що треба їхати допомагати Миколаївщині, попри хвилювання рідних, погодився без вагань:

Я колись дивився на Снігурівку як вона постраждала після тієї навали фашистської, то мені хотілось принести людям якесь добро. І я з радістю поїхав туди. – Олександр Піхур, електромонтер високовольтних ліній

Черкащани були шоковані побаченим у Снігурівці. Навколо все розбомблено і розбито. Багато високовольтних ліній зруйновано, дроти обірвані, опори повалені. Відновлювати їх довелося під постійним дощем і в багнюці. Електрики працювали від самого ранку і до пізнього вечора впродовж двох тижнів. Йшли за саперами:

Спочатку ми трошки боялись. Пройшлися, дивилися, а потім вже, я вам скажу, ніхто не звертав уваги на це.  Вже просто робили свою справу і все. Було дуже багато пошкоджень. Я такого в житті не бачив. – Олександр Піхур, електромонтер високовольтних ліній

Служба високовольтних ліній, де працює Олександр, обслуговує понад три тисячі кілометрів високовольтних ліній на Черкащині. У службі – п’ять бригад. Нині у кожної, крім роботи у своєму регіоні, – ще й допомога сусіднім:

У відрядженні ми працювали з раннього ранку і до темна. Навіть у темну пору відновлювали, ремонтували для того, щоб у людей було світло. – Олександр Келеберда, начальник служби високовольтних ліній «Черкасиобленерго»

Бригади їздять відновлювати електромережі у постраждалі регіони почергово. Перша була на початку жовтня. Інші – тримають фронт удома. Через постійні обстріли Росією енергетичних об’єктів України, фахівці на місцях роблять буквально неможливе – подекуди за кілька годин повертають людям світло.

На таку важку роботу беруть лише висококваліфікованих робітників. А їх нині – катма. Бо такі й на фронті –  на вагу золота. Багато енергетиків воює. Тил тримають і за себе, і за них ті, хто лишився. Але вони не нарікають. Бо не з чуток знають ціну перемоги:

Коли дивишся на людей, втомленості ти не відчуваєш, ти вже бачиш, що робиш добро і все стає гаразд. Ми приближаємо свою перемогу. Ми потроху робимо те, що вміємо робити та обов’язково незабаром буде наша перемога. Олександр Піхур, електромонтер високовольтних ліній

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-22 16:55:31