Україна і світ

Трибунал потрібно якнайшвидше втілити в реальність – Зеленський на врученні премії Сахарова

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до Європарламенту під час церемонії вручення премії імені Сахарова закликав притягти до відповідальності всіх, хто розв’язав війну і не допустити будь-якого повторення агресії.

Він наголосив, що будь-яка спроба позбавити Європу України та свободи – це завжди злочин.

— Ми бачимо такий злочин зараз – терористичну війну Росії проти України та Європи. Це було і в минулому, коли тиранії намагалися підкорити українців і позбавити свободи всіх європейців.

Але коли тепер ми переможемо – українці та всі європейці – ми переможемо саме так, щоб ніколи знову не було спроб позбавити Європу України та свободи, – сказав президент.

Зеленський подякував усім, хто розслідує й допомагає розслідувати злочини окупантів в Україні, зокрема Міжнародному кримінальному суду, лідерам і державам, політикам і міжнародним організаціям, які працюють разом з нами та докладають усіх зусиль для створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

— Трибунал має запрацювати. Європарламент уже підтримав цю ідею. Потрібно якнайшвидше втілити її в реальність. Зокрема, через ухвалення окремої резолюції Європарламенту на підтримку створення трибуналу, через вашу підтримку й підтримку вашими країнами відповідної резолюції Генасамблеї ООН.


За словами президента, знищені Росією міста й села, зруйновані долі, розбиті та розстріляні життя мають бути відображені у вироках не лише тим, хто безпосередньо все це вчинив, а й у вироках тим, хто організував і розпочав цю агресію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зеленський зазначив, що завтра Європарламент розгляне питання про визнання геноцидом злочину Голодомору проти українського народу. Він закликав підтримати його максимальною більшістю голосів задля встановлення справедливості.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-14 18:46:34