Україна і світ

МАГАТЕ забезпечить постійну присутність експертів на всіх АЕС України

Генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль домовилися, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) забезпечить постійну присутність експертів з ядерної безпеки на всіх атомних електростанціях України в рамках активізації зусиль щодо допомоги запобігти ядерній аварії під час поточного збройного конфлікту.

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ.

Під час зустрічі в Парижі генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі сказав, що він і прем’єр-міністр Денис Шмигаль також досягли прогресу в поточних дискусіях щодо створення зони ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), де більше трьох місяців тому МАГАТЕ розгорнуло постійну експертну місію.

«Хоча ми ще не досягли результату і потрібна додаткова робота, я більш оптимістично налаштований щодо того, що таку зону, яка має першочергове значення, буде узгоджено та реалізовано найближчим часом. Я продовжу свої консультації на високому рівні найближчими днями — як з Україною, так і з росією — з чіткою метою зробити це якомога швидше. Ми не можемо дозволити собі втрачати більше часу», — сказав генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі після переговорів.

За запитом України МАГАТЕ протягом останнього місяця скерувало тижневі місії з ядерної безпеки на три інші діючі атомні електростанції в Україні — Хмельницьку, Рівненську та Південноукраїнську, а також до Чорнобиля.

Згідно з домовленістю генерального директора Рафаель Маріано Гроссі та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля під час зустрічі в Парижі, МАГАТЕ продовжуватиме плани щодо встановлення постійної присутності Агентства на чотирьох майданчиках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Наша місія на Запорізькій атомній електростанції показала життєво важливе значення перебування МАГАТЕ для моніторингу ситуації та надання технічних порад. Завдяки цій присутності МАГАТЕ надає світові неупереджену технічну та фактичну інформацію про події. Зараз ми домовилися з урядом України про подальше розширення та зміцнення ролі МАГАТЕ у сфері ядерної безпеки та безпеки в країні. Це особливо важливо в той час, коли енергетична інфраструктура України стикається з безпрецедентними викликами внаслідок війни та посеред зими», — сказав генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-14 08:26:40