Україна і світ

Небезпечна нерівність: не всі люди, що живуть з ВІЛ, можуть отримати доступ до послуг

Лише за 2021 рік 650 тис. людей у світі померло від СНІД-асоційованих захворювань, і було зареєстровано ще 1,5 млн нових випадків ВІЛ-інфекції.

Equalize! (рівність) — таким є слоган цьогорічної глобальної кампанії до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Він закликає об’єднати зусилля у подоланні нерівності, що гальмує прогрес у відповіді на виклики ВІЛ/СНІД.

Мільйони життів все ще залишаються під загрозою. Лише за 2021 рік 650 тис. людей у світі померло від СНІД-асоційованих захворювань, і було зареєстровано ще 1,5 млн нових випадків ВІЛ-інфекції.

Новий звіт ЮНЕЙДС (Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІД) має назву Небезпечна нерівність. Він був оприлюднений до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Там йдеться про те, що нерівність у доступі до послуг, новітніх медичних технологій і ліків, обмеження прав вразливих категорій населення та брак ресурсів гальмують подолання епідемії.

Звіт розкриває негативний вплив нерівності, зокрема гендерної, з якою часто вимушені стикатись люди із ключових груп населення, та вікової, яка впливає на забезпечення дитячими формами ліків, а також про інші впливи, які значно ускладнюють прогрес.

Але в умовах війни в Україні на перший план виходить багато інших нагальних питань. Понад 700 атак було здійснено на медичні заклади. Від ракетних обстрілів постраждала система енергозабезпечення, зруйновані або ускладнені ланцюги постачань, мільйони людей вимушені були покинути свої домівки і переміститись до інших регіонів країни або за кордон.

За підтримки Надзвичайного Фонду ЮНЕЙДС ми спільно з партнерами з неурядових організацій працюємо над збереженням наявних послуг з профілактики та лікування ВІЛ/СНІД, а також догляду та підтримки людей, що живуть із вірусом.

Наші партнери з громадського сектора, зокрема команди регіональних відділень 100% Життя та організації спільнот, нині перебувають у важких і небезпечних умовах, тож допомога ЮНЕЙДС також спрямована на їхню безпеку.

Програма надає засоби і обладнання автономного електропостачання, допомагає з адаптацією до зимових умов та підтримкою людей з ВІЛ, яких вони обслуговують.

Спільно з іншими партнерами ми створили 12 прихистків для внутрішньо переміщених людей з ключових груп населення, що забезпечило дах над головою більше 700 людям. Ми надали юридичні, психологічні, соціальні та інші послуги тисячам людей. Хтось зміг розпочати або відновити лікування, хтось зміг поновити втрачені документи, комусь забезпечили необхідне медичне обстеження і лікування супутніх захворювань.

В час, коли здоров’ю українців та українок багато що загрожує, до Дня боротьби з ВІЛ/СНІД ми також докладаємо зусиль, аби донести важливість тестування та вчасного виявлення ВІЛ серед лікарської спільноти та громадськості.

Для цього ми об’єднали зусилля з благодійною організацією 100% Життя та її соціальним проєктом Твій сімейний лікар. Разом ми реалізуємо інформаційну кампанію та флешмоб у соціальних мережах, аби показати, що проходити тест та знати свій імунний статус — нормально, це роблять багато людей, і не соромляться говорити про це публічно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Така скоординована співпраця дає впевненість, що разом ми зможемо подолати всі виклики, включно із цією епідемією!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-01 18:11:08