Україна і світ

У Києві презентували документальний фільм про сексуальні злочини російських військових в Україні

В Києві, в рамках Форуму «Україна 2022: жінки, мир, безпека», відбулася прем’єра документального фільму про сексуальні злочини російських військових в Україні.

Оскільки тема ця дуже чутлива, презентація була розрахована на вузьке коло експертів та представників силових структур і, за задумом авторів, мала стати початком фахового обговорення питань, що піднімаються у фільмі.

Переглянувши документальні свідчення, експерти акцентували увагу на тому, що для військових російської федерації сексуальні злочини є не стільки психічними особливостями окремих військовослужбовців, а більше державною політикою цієї країни та способом приниження, катування й приборкання поневоленого населення. Ідентичні злочини вони здійснювали в Чечні, Сирії, Грузії та інших країнах. З огляду на це, часто повторюваний росіянами вираз «можем повторить», вочевидь, стосується також і сексуальних злочинів щодо мешканців німецьких міст під час завершення Другої Світової війни: як відомо, навесні 1945 року російськими солдатами і офіцерами було згвалтовано більше 40 тисяч німецьких жінок, причому більшість з них після знущань було вбито.

В фільмі використано не лише свідчення жертв та свідків згвалтувань в Бучі, Ірпені та інших містах України, а й надані працівниками Служби безпеки України перехоплення телефонних розмов російських загарбників з їх матерями та дружинами, де росіянки прямо закликають своїх чоловіків здійснювати сексуальне насильство проти українок. Було процитовано цинічні висловлювання вищого керівництва російської держави та армії з таким самим підтекстом.

«Очевидно, що судити за ці дії, які є не лише військовими злочинами, але й актами геноциду проти мешканців окупованих територій, треба не лише виконавців, але й тих, хто віддавав накази та заохочував особовий склад до звірячої жорстокості», – зазначили експерти.

«На даний час нами задокументовано десятки тисяч сексуальних злочинів російських військових проти українців, як жінок, так і чоловіків. Але, на жаль, кількість звернень жертв таких злочинів до правоохоронних органів досі є незначною. Це пояснюється не лише загибеллю жертв згвалтувань, часто вчинених в неприродній спосіб, з особливою жорстокістю. Як показує досвід, люди, у відношенні яких було скоєно сексуальне насильство, бояться згадувати пережитий жах, не готові розповідати про те, що сталося. Але негідники саме на це мовчання і розраховують, маючи намір уникнути покарання. Сподіваємось, що цей фільм допоможе жертвам та свідкам сексуальних насильств, вчинених російськими окупантами, набратися сміливості і повідомити про подібні факти правозахисникам. Жоден мерзотник не уникне справедливої кари!», – відзначила у заключному слові міністерка усправах ветеранів, кандидатка психологічних наук Юлія Лапутіна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Форум «Україна 2022: жінки, мир, безпека» та перегляд фільму «Сексуальні злочини армії рф в Україні» відбулися з ініціативи Молодіжного центру Атлантичної ради України, за участі та підтримки Командування Сухопутні війська ЗС України, Національної академії Служба безпеки України, Центру стратегічних комунікацій, а також, офісу віцепрем’єрміністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства у справах ветеранів, апарату урядової уповноваженої з гендерної політики України.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-23 16:37:19