Україна і світ

Це новий «Нюрнберг»: США звинуватили росію в «системних» військових злочинах

Буча. Фото: Анатолій Бальчос

Посол Державного департаменту США з питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак звинуватила росію у вчиненні «системних» військових злочинів у кожному регіоні України, де дислоковані війська країни, включаючи вбивства, тортури та викрадення мирних жителів.

Про це високопоставлена чиновниця США заявила на пресконференції.

«Агресія росії проти України є явним порушенням Статуту ООН, і ми маємо все більше доказів того, що ця агресія супроводжується системними військовими злочинами, скоєними в кожному регіоні, де були дислоковані російські сили. Йдеться про навмисні, невибіркові та непропорційні напади на цивільне населення та елементи цивільної інфраструктури. Ми бачимо жорстоке поводження з цивільними особами та військовополоненими, а також спроби приховати ці злочини.

У нас є повідомлення про вбивство громадян у стилі страти зі зв’язаними руками. У нас є тіла зі слідами тортур. У нас є жахливі звіти про гендерне насильство, включаючи сексуальне насильство щодо жінок і дітей», — пояснила позицію США Бет Ван Шаак.

Посилаючись на судові процеси над нацистськими військовими злочинцями, що відбулися в Німеччині наприкінці Другої світової війни, вона описала поточну агресію росії проти України як «новий Нюрнберзький момент».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Світ ніколи не був таким об’єднаним, як зараз, навколо обов’язкового забезпечення відповідальності за це жахливе порушення міжнародних норм, спричинене агресивною війною росії», — підкреслила Бет Ван Шаак.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-22 16:46:00