Україна і світ

Якщо родичам полонених пропонують допомогу за гроші, ГУР закликає звертатися до Координаційного штабу

Відбулася онлайн-зустріч представників Координаційного штабу з родичами зниклих та полонених захисників окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського. Родичі полонених звернули увагу на чутки, що, мовляв, звільнити своїх близьких можна, заплативши гроші. Представник ГУР МО закликав у разі наявності такої інформації звертатися до Координаційного штабу та правоохоронців. І попередив, що може йтися про аферистів, які, взявши гроші, зникнуть.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

На запитання близьких відповідав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО). Він вкотре поінформував про те, як формуються списки на обмін полоненими. З українського боку основний список – це усі, хто знаходиться в реєстрі Національного інформаційного бюро. Якихось черг звільнення немає. Єдине – першочергово Україна намагається витягнути з полону поранених, тяжкохворих, жінок і некомбатантів. Однак кого в результаті погодиться обміняти країна-агресор залежить, на жаль, виключно від ворожої сторони.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На зустрічі також йшлося про можливість листування з українськими військовополоненими за посередництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста. Представник Національного інформаційного бюро (НІБ) дала рекомендації з цього приводу. Зокрема, наголосила, що листи можуть зазнавати цензури від російської сторони – це не заборонено Женевськими конвенціями. Тому НІБ рекомендує не писати у листах про політику. Також НІБ веде переговори з МКЧХ з приводу можливості листування українською.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-22 16:27:51