Україна і світ

Що таке 5 стаття НАТО та коли її застосовують

Під час створення НАТО був ухвалений Північноатлантичний договір, який складається з 14 статей. Пункт про колективну оборону, який міститься у 5 статті, є одним із засадничих, а значить і одним з найвідоміших.

Після того, як 15 листопада Росія завдала ракетних ударів по містах України, деякі зі снарядів РФ впали на території Польщі та вбили двох людей. Наразі країни-члени НАТО, серед яких є і Польща, проводять консультації щодо реакції Північноатлантичного альянсу, серед яких, зокрема, може бути і застосування статті 5 договору НАТО.

Факти ICTV зібрали усі деталі про те, що таке стаття про колективну оборону Північноатлантичного альянсу.

5 стаття НАТО – що це

Коли у 1949 році народжувалася НАТО, основоположним завданням Північноатлантичного договору – засновницького договору НАТО – було створення пакту взаємної допомоги з метою протистояння можливим намаганням Радянського Союзу поширити свій вплив на інші частини континенту, поза межі Східної Європи.

Держави-члени НАТО домовилися, що Договір Альянсу має ґрунтуватися на солідарності, а стаття 5 цього договору про колективну оборону фактично стала серцевиною Альянсу.

Стаття 5 договору Північноатлантичного альянсу передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на усіх членів Альянсу в цілому і викликає відповідь усіх держав-членів Союзу. Рішення щодо застосування 5 статті НАТО ухвалюється після консультацій між учасниками Альянсу.

Принцип колективної оборони посідає центральне місце у засновницькому договорі Альянсу, що є виключним і непорушним принципом, який поєднує усіх членів організації, зобов’язуючи їх захищати один одного і створюючи дух солідарності усередині Альянсу.

У разі введення в дію Статті 5, держави – члени Альянсу можуть надавати будь-яку допомогу, яку вважають за доцільне відповідно до обставин. Це обов’язок кожної окремої країни, і кожна країна вирішуватиме, яку саме допомогу вона вважає за доцільне надати у кожному конкретному випадку. Допомога надаватиметься у координації з іншими членами Альянсу, причому не завжди йдеться про виключно військову допомогу. Характер допомоги залежатиме від наявності матеріальних ресурсів кожної з держав – учасниць. Отже, кожна окрема країна сама вирішуватиме, яким буде її внесок.

Коли застосовують 5 статтю НАТО

За статтею 5, у разі, якщо будь-яка з держав – членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, усі інші без винятку члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападам на них усіх і вживуть усіх заходів, які вважатимуть за доцільне, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу.

У Договорі не деталізовано, що саме вважається “збройним нападом”, але інші міжнародні договори, такі як документи ООН, містять широкий перелік ознак агресії. Серед них, зокрема, застосування зброї державою проти території іншої держави.

За історію існування НАТО стаття 5 вперше була реалізована після терористичних атак у США 11 вересня 2001 року. Тоді заходи із колективної оборони включали більш активний обмін розвідданими, допомогу Сполученим Штатам у питанні патрулювання повітряного простору тощо.

Текст 5 статті НАТО

Сторони погоджуються, що збройний напад на одну або кількох із них у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх: і, відповідно, вони домовляються, що в разі здійснення такого нападу кожна з них, реалізуючи своє законне право на індивідуальну чи колективну самооборону, підтверджене Статтею 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй, надасть допомогу тій Стороні або Сторонам, які зазнали нападу, і одразу здійснить, індивідуально чи спільно з іншими Сторонами, такі дії, які вважатимуться необхідними, включаючи застосування збройної сили, з метою відновлення і збереження безпеки у Північноатлантичному регіоні.

Про кожний такий збройний напад і про всі заходи, вжиті у зв’язку з ним, буде негайно повідомлено Раду Безпеки ООН. Такі заходи будуть припинені після того, як Рада Безпеки вживе заходів, необхідних для відновлення і підтримання міжнародного миру та безпеки.

Дану статтю доповнює Стаття 6, у якій йдеться, що «у разі застосування Статті 5 збройним нападом на одну або більше Сторін слід вважати збройний напад, здійснений:

  • на територію будь-якої із Сторін у Європі чи у Північній Америці, на алжирські департаменти Франції , на територію Туреччини чи на острови під юрисдикцією будь-якої із Сторін, розташовані в зоні Північної Атлантики на північ від Тропіка Рака;
  • на збройні сили, кораблі чи літальні апарати будь-якої із Сторін, які перебувають в межах цих територій або в якомусь іншому регіоні Європи, де на момент набуття цим Договором чинності були розміщені окупаційні війська будь-якої із Сторін, а також у Середземному морі чи в зоні Північної Атлантики на північ від Тропіка Рака.

Наразі невідомо, чи викличуть російські атаки по Польщі колективну відповідь Заходу та приводом для запровадження 5 статті Договору, але вже лунають заяви, що при ухваленні такого рішення держави Союзу будуть враховувати те, наскільки атака Росії була навмисною.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: NATO

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-16 03:18:51