Україна і світ

Дієта при подагрі: як зменшити симптоми хвороби

Подагра – запальне захворювання суглобів внаслідок накопичення солей сечової кислоти. Це патологічний стан, що виникає при нездоровому незбалансованому харчуванні та порушенні метаболізму, зокрема, вісцеральному ожирінню.

Традиційно лікування подагри тісно пов’язане з дієтами. В Інтернеті можна знайти багато  довгих переліків продуктів, страв і напоїв, які заборонені пацієнтам з подагрою.

Дійсно, таким людям потрібно докорінно змінювати своє харчування. Насамперед зменшити вживання великої кількості пуринів (органічних речовин, які найбільш присутні у м’ясі та субпродуктах), що призводить до утворення надмірної кількості сечової кислоти – одного із кінцевих продуктів метаболізму пуринів.

Контроль рівня кислоти у крові необхідний для запобігання виникненню подагри та її прогресування і загострення, він також зменшує ризик утворення каменів у нирках.

Загальні рекомендації

  • Змінюйте джерела білка. Включайте в раціон не тільки м’ясо та морепродукти, що мають більший вміст пуринів, а й інші види білків.
  • Ласуйте фруктами та овочами. В основному вони мають низький вміст пуринів та не впливають на симптоми подагри.
  • Вживайте злаки (крім вівса). Рис, макаронні вироби, хліб і крупи показані при подагрі. Вибирайте цільні зерна, щоб контролювати рівень цукру в крові.
  • Продукти дозволені при подагрі
  • Молоко. Прискорює виведення сечової кислоти з сечею, а також зменшує запальну реакцію організму на кристали сечової кислоти у суглобах.
  • Вишня. Має протизапальні властивості та допомагає зменшити рівень сечової кислоти в організмі.
  • Кава. При щоденному вживанні кава уповільнює перетворення пурину на сечову кислоту і прискорює швидкість її виведення.
  • Вода. Люди, які щодня випивають п’ять-вісім склянок води, рідше відчувають симптоми подагри. Нирки використовують воду для виведення сечової кислоти з сечею. Вода також корисна для здоров’я нирок. Порушення їх функції є одним із факторів, що можуть сприяти подагрі.

Продукти, що провокують подагру

  • Солодкі напої та солодощі. Столовий цукор наполовину складається з фруктози, яка розпадається на сечову кислоту.
  • Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Це концентрована форма фруктози. Сироп міститься в багатьох харчових продуктах та особливо в солодких напоях.
  • Алкоголь. Перешкоджає ниркам виводити сечову кислоту, через що вона накопичується в організмі.
  • Субпродукти. До них відносяться печінка, шлунки, мізки та нирки.
  • М’ясо дичини. Страви з нього є однією з причин, чому подагру в середні віки називали хворобою багатих.
  • Окремі морепродукти, серед яких оселедець, гребінці, мідії, тріска, тунець, форель і пікша.
  • Червоне м’ясо (яловичина, баранина, свинина та бекон).
  • Індичка. Це пісне м’ясо, що містить багато пуринів. Особливо уникайте обробленої індички.
  • Підливи та м’ясні соуси.
  • Дріжджі та дріжджовий екстракт.

Переваги зниження пуринів

  • Зниження сечової кислоти.
  • Зниження ваги. Подагра значною мірою пов’язана із надмірною вагою та похідними метаболічними синдромами, як ожиріння, діабет і серцево-судинні захворювання.

Харчування може поступатися фармакотерапії. Але зміни дієти мають значний вплив на стабілізацію та зниження рівня сечової кислоти та запобігання майбутнім загостренням подагри.

Для людей з гіперурикемією таке харчування має стати складовою способу життя. Можливо, доведеться відмовитися від улюблених страв, солодощів та алкоголю. Це складно, але з часом дасть вам значні переваги.

Недоліки 

Морепродукти, що містять багато пуринів, є одними з найважливіших джерел Омега-3 жирних кислот. При значному обмеженні споживання морепродуктів варто розглянути опцію з прийомом дієтичних добавок з Омега-3 поліненасиченими жирними кислотами.

Джерело: Олег Швець

 

еда диета

Подагра – запальне захворювання суглобів внаслідок накопичення солей сечової кислоти. Це патологічний стан, що виникає при нездоровому незбалансованому харчуванні та порушенні метаболізму, зокрема, вісцеральному ожирінню.

Традиційно лікування подагри тісно пов’язане з дієтами. В Інтернеті можна знайти багато  довгих переліків продуктів, страв і напоїв, які заборонені пацієнтам з подагрою.

Дійсно, таким людям потрібно докорінно змінювати своє харчування. Насамперед зменшити вживання великої кількості пуринів (органічних речовин, які найбільш присутні у м’ясі та субпродуктах), що призводить до утворення надмірної кількості сечової кислоти – одного із кінцевих продуктів метаболізму пуринів.

Контроль рівня кислоти у крові необхідний для запобігання виникненню подагри та її прогресування і загострення, він також зменшує ризик утворення каменів у нирках.

Загальні рекомендації

  • Змінюйте джерела білка. Включайте в раціон не тільки м’ясо та морепродукти, що мають більший вміст пуринів, а й інші види білків.
  • Ласуйте фруктами та овочами. В основному вони мають низький вміст пуринів та не впливають на симптоми подагри.
  • Вживайте злаки (крім вівса). Рис, макаронні вироби, хліб і крупи показані при подагрі. Вибирайте цільні зерна, щоб контролювати рівень цукру в крові.
  • Продукти дозволені при подагрі
  • Молоко. Прискорює виведення сечової кислоти з сечею, а також зменшує запальну реакцію організму на кристали сечової кислоти у суглобах.
  • Вишня. Має протизапальні властивості та допомагає зменшити рівень сечової кислоти в організмі.
  • Кава. При щоденному вживанні кава уповільнює перетворення пурину на сечову кислоту і прискорює швидкість її виведення.
  • Вода. Люди, які щодня випивають п’ять-вісім склянок води, рідше відчувають симптоми подагри. Нирки використовують воду для виведення сечової кислоти з сечею. Вода також корисна для здоров’я нирок. Порушення їх функції є одним із факторів, що можуть сприяти подагрі.

Продукти, що провокують подагру

  • Солодкі напої та солодощі. Столовий цукор наполовину складається з фруктози, яка розпадається на сечову кислоту.
  • Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Це концентрована форма фруктози. Сироп міститься в багатьох харчових продуктах та особливо в солодких напоях.
  • Алкоголь. Перешкоджає ниркам виводити сечову кислоту, через що вона накопичується в організмі.
  • Субпродукти. До них відносяться печінка, шлунки, мізки та нирки.
  • М’ясо дичини. Страви з нього є однією з причин, чому подагру в середні віки називали хворобою багатих.
  • Окремі морепродукти, серед яких оселедець, гребінці, мідії, тріска, тунець, форель і пікша.
  • Червоне м’ясо (яловичина, баранина, свинина та бекон).
  • Індичка. Це пісне м’ясо, що містить багато пуринів. Особливо уникайте обробленої індички.
  • Підливи та м’ясні соуси.
  • Дріжджі та дріжджовий екстракт.

Переваги зниження пуринів

  • Зниження сечової кислоти.
  • Зниження ваги. Подагра значною мірою пов’язана із надмірною вагою та похідними метаболічними синдромами, як ожиріння, діабет і серцево-судинні захворювання.

Харчування може поступатися фармакотерапії. Але зміни дієти мають значний вплив на стабілізацію та зниження рівня сечової кислоти та запобігання майбутнім загостренням подагри.

Для людей з гіперурикемією таке харчування має стати складовою способу життя. Можливо, доведеться відмовитися від улюблених страв, солодощів та алкоголю. Це складно, але з часом дасть вам значні переваги.

Недоліки 

Морепродукти, що містять багато пуринів, є одними з найважливіших джерел Омега-3 жирних кислот. При значному обмеженні споживання морепродуктів варто розглянути опцію з прийомом дієтичних добавок з Омега-3 поліненасиченими жирними кислотами.

Джерело: Олег Швець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-15 14:56:50