Україна і світ

Україна та США побудують малий модульний реактор

Про це у Telegram повідомило ДП «Енергоатом».

США та Україна запускають пілотний проєкт «Чисте паливо в Україні з малими модульними реакторами»

Спеціальний уповноважений президента з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко оголосили про старт пілотного проєкту впровадження в Україні малих модульних реакторів. Проєкт орієнтований на виробництво чистого водню та аміаку за допомогою безпечного малого модульного ядерного реактора (ММР) і передових технологій електролізу в Україні.

Зазначається, що проєкт спрямований на проведення першого у своєму роді пілотного промислового виробництва чистого палива з ММР за допомогою електролізу твердих оксидів.

«Спираючись на існуючу співпрацю з розбудови потенціалу, започатковану в рамках програми США «Основна інфраструктура для відповідального використання технологій ММР», проєкт спрямований на підтримку цілей енергетичної безпеки України, уможливлення декарбонізації важкодоступних енергетичних секторів шляхом виробництва чистого водню та покращення довгострокової продовольчої безпеки за допомогою чистих добрив, вироблених з аміаку. Крім того, він має на меті продемонструвати інноваційне лідерство України у сфері чистої енергії завдяки використанню передових технологій», – йдеться в заяві Держдепу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Серед партнерів-учасників пілоту – міжнародний консорціум Аргонської національної лабораторії, ДП «НАЕК «Енергоатом», Ради національної безпеки і оборони, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, а також приватні компанії Clark Seed, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC Corporation, NuScale Power, Samsung C&T і Starfire Energy.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-13 16:17:50