Україна і світ

Зібрали майже 50 тисяч гривень на реабілітацію військових, пробігши 21 кілометр

На Київщині пройшов благодійний забіг «Марафон незламних». Його мета — зібрати гроші на психологічну реабілітацію десяти військових. Пробігши 21 кілометр, два волонтери та ветеран накопичили понад 15 % від необхідної суми.

Забіг почався в аеропорту «Антонов». Саме тут розташований найбільший та найпотужніший транспортний літак «Мрія». Нині він розбитий росіянами. Для Максима Пасічника це місце особливе. Він ветеран Десантно-штурмових військ ЗСУ. Згадує, як брав участь у штурмі Гостомельського аеропорту: 

— Ми штурмували Гостомельський аеропорт. Зазнавати втрат, прийшлось відступати. Й одинадцять днів тилами ворога автономно, без харчування, забезпечення ми діяли в тилу противника.

Нині Максим Пасічник звільнений зі служби за станом здоров’я. Після цього став більше приділяти увагу сім’ї, займається волонтерством. Сьогодні він уперше пробіг півмарафон. Хотів власним прикладом показати, що обмеження існують тільки в голові. Так чоловік збирає гроші для психологічної реабілітації наших захисників. 

— Ми зіткнулися з тією проблемою, що навіть нема з ким поспілкуватися. Тебе слухають, але ти залишаєшся сам зі своїми проблемами. Система реабілітації є, просто зараз у країні тяжкий стан, — каже Пасічник. 

Маршрут марафону: Гостомель – Буча – Ірпінь – Стоянка. Разом із Максимом Пасічником цей шлях долав харків’янин Вадим Коваленко. Він один із найкращих триатлетів України. 

— Емоційно це було складно, бігти в цьому місці, з якого все почалось. Ці будинки, інфраструктура. Але я впевнений, що все відбудуємо. Все повернеться на своє місце й усе буде круто, — розповідає спортсмен.

Ще один учасник марафону — Павло Федосенко. Він харківський підприємець, журналіст і волонтер. 

— Ми були здивовані, приємно здивовані. Нас зустріли, я так розумію, юні спортсмени. Зі стягами скандували «перемога». Люди сигналили, автівки сигналили, махали, підтримували. Це дуже приємно, — ділиться волонтер. 

Кінцева точка марафону — міст у селі Стоянка. Його підірвали на початку повномасштабного вторгнення. Це передмістя Києва. Саме тут із перших днів повномасштабного вторгнення велись бої за столицю. Нині міст відновлений. 

Марафон тривав дві години. Збір коштів проходив онлайн. Люди могли дивитися трансляцію і відправляти донати на рахунок. Нині зібрали майже п’яту частину від необхідної суми — 300 тисяч гривень. Ці гроші направлять на реабілітацію військових. Також чоловіки планують відкрити власний центр реабілітації та психологічної допомоги для армійців, розповів один з організаторів забігу Олександр Джусупов. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Збір триватиме, поки не зберуть необхідну суму. У планах — організувати аукціон із трофеями з лінії фронту. 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-12 19:29:08