Україна і світ

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами екіпажів катерів «Слов’янськ» та «Станіслав»

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в режимі zoom-конференції відбулася зустріч з родинами екіпажів патрульного катера «Слов’янськ» та десантно-штурмового катера «Станіслав», про це повідомляється у Телеграмі Координаційного штабу

Окрім співробітників Штабу, під час зустрічі на запитання родичів захисників відповідали також представники ВМС ЗСУ та Національної поліції.

Рідних українських захисників передусім цікавило, чи ведеться пошук зниклих безвісти та полонених моряків на території АР Крим. Представник Координаційного штабу запевнив, що така робота не припиняється ні на хвилину. Очікується інформація від наших звільнених захисників, які повернулися додому в результаті попереднього обміну – вони можуть повідомити важливі деталі.

Представник Координаційного штабу наголосив, що тривають перемовини про наступні обміни окремих груп полонених: зокрема жінок та важкопоранених. З його слів, зараз складно говорити про обмін «всіх на всіх», адже російська сторона не підтверджує офіційно наявність в їхньому полоні багатьох українських захисників і захисниць.

Попри це, робота в цьому напрямку постійно триває. Зі свого боку Україна підтверджує перебування на нашій території усіх російських полонених і надає доступ до них представникам міжнародних організацій, зокрема МКЧХ.

Відповідаючи на запитання про можливі перемовини омбудсменів України та росії, фахівці Штабу повідомили, що з цього приводу вже досягнуто певних домовленостей, відбуваються окремі зустрічі. Проте важливою проблемою є те, що росіяни не допускають до полонених українців представників Міжнародного комітету Червоного хреста.

Представник Збройних Сил вкотре наголосив на необхідності зберігати інформаційну тишу стосовно осіб, які перебувають у полоні. «Чим менше інформації про полоненого в соцмережах – тим легше його обміняти. Якось батьки одного з полоненого написали в мережі, який їхній син герой. Пізніше нам стало відомо, що одразу після цього ставлення до нього в російській тюрмі значно погіршилося», – повідомив військовий.

У Штабі звернули увагу на те, що обміни продовжують відбуватися регулярно. Інколи вони можуть бути зірвані з об’єктивних причин: зокрема, коли безпосередньо в момент обміну відбувається обстріл, що вже траплялося.

«Основна рушійна сила обмінів – це робота, яка відбувається на фронті. Найкращий аргумент, який дозволяє нам повертати своїх людей додому – це аргумент сили. Обмінного фонду в нас більш, ніж достатньо, і тому ми сподіваємося, що обміни й надалі відбуватимуться з такою ж регулярністю», – заявив представник Координаційного штабу.

Відповідаючи на запитання про можливість повернення захисників острова Зміїний, представник Координаційного штабу повідомив, що українських воїнів з острова Зміїний вже вдається повертати, хоч ворог цьому протидіє.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Триває робота над наступними обмінами. Україна робить усе можливе для повернення всіх Захисників та Захисниць, які перебувають у ворожому полоні.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-11 01:10:41