Україна і світ

Ситуація на Херсонщині дуже важка, фактично, це гуманітарна катастрофа – Соболевський

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський розповів про вкрай тяжку ситуацію в області, яка, за його словами, досягла рівня гуманітарної катастрофи.

Про це Соболевський розповів в ефірі національного телемарафону у четвер, 10 листопада.

Гуманітарна катастрофа

– Ситуація на правобережній частині Херсонської області залишається дуже важкою. Фактично, це гуманітарна катастрофа. Частина Херсона досі, вже кілька днів, перебуває без світла та води. Виконувати ремонтні роботи в повному обсязі неможливо, тому що підприємства критичної інфраструктури також частково розграбовані, – повідомив він.

За його словами, ремонтних бригад для відновлення області не вистачає, як і обладнання, також є певний дефіцит із продуктами харчування та з ліками. Медустанови працюють не всі та не в повному обсязі.

– Речі, які окупанти робили із людьми на Херсонщині, просто шокують. Ті умови, в яких вони утримувалися, те, що з ними робили, щоб їх морально зламати та змусити говорити, деяких із них – співпрацювати, це просто нелюдяно. І таких історій буде багато. Поки що далеко не всі готові говорити про це публічно, – заявив Соболевський.

Він зазначив, що людей, які перебувають під вартою, з Херсонщини переважно вивезли.


Цивільним людям, які залишаються в області, він порадив дивитися кожному по своїй ситуації.

– Незважаючи на максимально ускладнені умови, люди щодня потроху виїжджають через Запорізьку область. Нині треба бути готовим до всього. Ризики того, що можуть бути криваві провокації, дуже високі. І те, що росіяни заявили, що вони нібито виходять із міста, не означає, що вони не будуть це місто зараз обстрілювати, щоб потім дискредитувати ЗСУ, – попередив заступник голови Херсонської облради.

Мародерство

Юрій Соболевський повідомив, що росіяни тотально грабують Херсонську область під час відступу та крадуть абсолютно все.

– Починаючи від державних комунальних установ, звідки вони виносять не лише офісну техніку, а й будь-яку дрібницю, – закінчуючи приватним сектором. Підприємства, які ще намагалися працювати, вони у жахливому стані. Усі виробничі лінії фактично демонтовані, розібрані на металобрухт, – заявив він.

За спостереженнями Соболевського, обсяг збитків – колосальний для нашої економіки та наших людей.

– Вивозять пральні машини, демонтують у громадських місцях сантехніку, яка була у використанні, теж вивозять. Вкрали навіть паровозик, який у центральному парку в Херсоні діток катав, – нагадав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зазначимо, що раніше до мережі потрапило відео, на якому було видно, що вагончик паровозика росіяни навантажили намародеренним майном, підчепили на тросі і він їхав у колоні військової техніки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-10 19:03:10