Україна і світ

росіяни у разі втечі з Херсона будуть намагатися обстрілювати місто – Петро Черник

В ефірі телемарафону «Єдині новини» воєнний експерт полковник Петро Черник прокоментував оголошений росіянами відступ з Херсонської області.

– Справжніми ознаками звільнення Херсона для мене є офіційне підтвердження цього Генеральним штабом Збройних Сил України, підняття у місті Державного Прапора України та офіційне повідомлення від органів влади, що у місті почала працювати військово-цивільна адміністрація, – зазначив він. – На цю хвилину розцінюю заяви росіян як димову завісу. Це може означати, що вони хочуть нав’язати нам вуличні бої в місті, які є неймовірно кровопролитними. В цю пастку росіяни потрапляли в 1995 році, коли нібито «взяли» Грозний. Чеченці зняли блокпости, чотири російські ударні колони зайшли до міста, де їх просто «покрошили в нуль». Росіяни зазнали колосальних втрат: 2 тисячі вбитих, 5 тисяч поранених, сотня в полоні та понад 220 одиниць військової техніки.

Петро Черник підкреслив, що росіяни дуже хочуть продемонструвати принаймні якісь тактичні успіхи, тож вони можуть вдаватися до класичного маневру обману.

– Є дуже добра кримськотатарська приказка: не можна опертися на воду і не можна вірити росіянам. Якщо росіяни вчора офіційно оголосили, що вони це роблять, то можемо з точністю до навпаки трактувати те, що там відбувається, – додав Петро Черник. – Втім, у вчорашній заяві є феноменальний момент. Міністр оборони країни, яка називала своє військо «другою армією світу» і донедавна вважала, що за три дні візьме Україну, офіційно каже, що вони переходять до оборони. З точки зору історії це щось неймовірне. Двадцять друга армія світу наступає на «другу армію світу».

Петро Черник зазначив, що не має сумнівів у тому, що Херсон буде звільнений українською армією.

– Тоді у зоні вогневого ураження артилерії ЗСУ опиняться всі логістичні ланцюжки окупантів на кримському перешийку, –  наголосив експерт. – А це становитиме загрозу логістиці всього південного угруповання росіян. Тож думаю, що вони так легко Херсон не віддадуть.

На думку експерта, попереду буде чимало артилерійських боїв. Росіяни у разі втечі з Херсона будуть намагатися обстрілювати місто.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Можу запевнити – наші артилеристи на порядок краще окупантів в якості, тактичній майстерності й точності завдавання ударів, – підкреслив експерт.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-10 15:16:53