Україна і світ

Чи залишаються виплати для ВПО з деокупованих територій

Українські захисники поступово звільняють країну від окупантів. Деокупованих територій стає все більше, однак деокуповані не означає безпечні, тож місцеві мешканці не поспішають туди повертатися. Багатьох внутрішньо перемішених осіб цікавить, чи не втратять вони статус ВПО і відповідні виплати через деокупацію територій, звідки вони вимушено виїхали через бойові дії.

Заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в ефірі національного телемарафону надав роз’яснення з цього питання.

– Міністерство з питань реінтеграції визначає Перелік територіальних громад, людям з яких проводяться відповідні виплати. До цього переліку включено понад 300 територіальних громад. Якщо територію деокупували, це не означає, що наступного дня припинять виплати. Проводиться оцінка потреб і можливостей людей повернутися додому.

За словами Музиченка, якщо говорити, наприклад, про Харківську область, зокрема Куп’янську, Ізюмську, Балаклійську громади, туди ще зарано повертатися населенню, тому що там залишається небезпека, тривають постійні обстріли, і на ці території об’єктивно ще рано повертатися.

Нагадаємо, що наказом Мінреінтеграції затверджено оновлений перелік (станом на 24.10.2022 р.), на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати.

До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (59), Херсонської (48), Миколаївської (26), Сумської (20), Чернігівської (4) областей. Загалом у переліку наразі 326 громад.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Усі внутрішньо переміщені особи з цих громад отримають грошову допомогу від держави.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-08 13:56:04