Україна і світ

Рівненські художники створили патріотичні мурали в деокупованих містах

Перший патріотичний мурал із зображенням України в образі сильної й незалежної жінки у вишиванці та з кулеметом на плечі, яка завжди готова захистити себе з’явився в Рівному на початку квітня. Пізніше тут було реалізовано чимало проєктів, про які ми писали, зокрема картини «Сміливий народ — сміливої країни», «Дівчинка та захисник».

 

Творчий задум місцевого художника Костянтина Качановського надихнути українське суспільство, додати сил, наснаги заради майбутньої перемоги над окупантами виявився вдалим та потрібним. Патріотичні зображення стали яскравими фотозонами для рівнян і гостей міста. Впродовж кількох місяців зображення  рівненського художника з’явилися на банерах, фотографіях, предметах одягу, посуді, рекламних презентаціях по всій країні, а виручені кошти місцеві підприємці щодня перераховують на підтримку Збройних Сил України. А ще, українська діаспора та тисячі наших громадян, які через війну тимчасово покинули свої домівки та проживають у країнах Європейського Союзу, активно використовують патріотичні зображення під час мітингів-протестів проти агресії кремля.

Цікаво й те, що цей художник започаткував у Рівному малювання в укриттях як арттерапію для всіх охочих. У такий спосіб під час сигналу повітряної тривоги дорослі та діти заспокоюються, виплескуючи емоції на полотні у вигляді чистого неба, українських захисників із синьо-жовтим стягом у раках та журавлів.

 

Як зазначив Костянтин Качановський, днями він зі своїм товаришем, рівненським художником Миколою Патієм повернулися з Харківщини, де перебували у складі команди «Культурного десанту».

— За три дні ми створили три патріотичні мурали в деокупованих Шевченковому, Балаклії та Купянську. Все заради того, щоб додати сил нашим військовим та цивільним заради майбутніх звитяг, — підкреслив художник і додав, що наразі працює нам закінченням чергового свого шедевра на Рівненщині та при нагоді він готовий знову поїхати у звільнені українськими військами міста, щоб продовжити свій вклад у нашу перемогу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото автора

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-30 16:55:37