Україна і світ

Не тільки спорт і медитація: продукти, які допоможуть знизити рівень стресу

Згідно з новим дослідженням команди вчених Центру взаємодії їжі та медицини в Ірландії, APC Microbiome Ireland, ферментовані продукти та клітковина можуть знизити рівень стресу.

– Механізми, що лежать в основі впливу дієти на психічне здоров’я, досі повністю не вивчені, – кажуть вчені.

Одним із пояснень, за їхніми словами, може бути зв’язок між мозком і мікробіомом – трильйонами бактерій, які живуть у нашому кишечнику.

Щоб перевірити це, дослідники залучили 45 здорових людей з відносно низьким вмістом клітковини віком 18-59 років. Більше половини становили жінки. Учасників розділили на дві групи і випадковим чином розподілили дієту, якої вони повинні були дотримуватися протягом чотирьох тижнів.

Приблизно половині з них було призначено психобіотичну дієту, яка збільшила кількість споживаних пребіотиків та ферментованих продуктів. Учасникам сказали, що вони повинні включати в щотижневий раціон:

  • 6-8 порцій фруктів та овочів з високим вмістом пребіотичних волокон (таких як цибуля, капуста, яблука, банани та овес);
  • 5-8 порцій зернових;
  • 3-4 порції бобових;
  • 2-3 порції ферментованих продуктів (наприклад, квашеної капусти, кефіру і чайного гриба).

Учасники контрольної групи отримували тільки загальні дієтичні рекомендації, засновані на піраміді здорового харчування.

З’ясувалося, що ті, хто дотримувався психобіотичної дієти, повідомили, що відчували менше стресу в порівнянні з тими, хто дотримувався контрольної дієти.

Також була виявлена пряма кореляція між тим, наскільки суворо учасники дотримувалися дієти: ті, хто їв більше психобіотичних продуктів протягом чотиритижневого періоду, повідомляли про найбільше зниження рівня стресу.

Результати показують, що цей тип дієти також може допомогти захистити психічне здоров’я в довгостроковій перспективі, впевнені вчені.

Не тільки спорт і медитація: продукти, які допоможуть знизити рівень стресу

Згідно з новим дослідженням команди вчених Центру взаємодії їжі та медицини в Ірландії, APC Microbiome Ireland, ферментовані продукти та клітковина можуть знизити рівень стресу.

– Механізми, що лежать в основі впливу дієти на психічне здоров’я, досі повністю не вивчені, – кажуть вчені.

Одним із пояснень, за їхніми словами, може бути зв’язок між мозком і мікробіомом – трильйонами бактерій, які живуть у нашому кишечнику.

Щоб перевірити це, дослідники залучили 45 здорових людей з відносно низьким вмістом клітковини віком 18-59 років. Більше половини становили жінки. Учасників розділили на дві групи і випадковим чином розподілили дієту, якої вони повинні були дотримуватися протягом чотирьох тижнів.

Приблизно половині з них було призначено психобіотичну дієту, яка збільшила кількість споживаних пребіотиків та ферментованих продуктів. Учасникам сказали, що вони повинні включати в щотижневий раціон:

  • 6-8 порцій фруктів та овочів з високим вмістом пребіотичних волокон (таких як цибуля, капуста, яблука, банани та овес);
  • 5-8 порцій зернових;
  • 3-4 порції бобових;
  • 2-3 порції ферментованих продуктів (наприклад, квашеної капусти, кефіру і чайного гриба).

Учасники контрольної групи отримували тільки загальні дієтичні рекомендації, засновані на піраміді здорового харчування.

З’ясувалося, що ті, хто дотримувався психобіотичної дієти, повідомили, що відчували менше стресу в порівнянні з тими, хто дотримувався контрольної дієти.

Також була виявлена пряма кореляція між тим, наскільки суворо учасники дотримувалися дієти: ті, хто їв більше психобіотичних продуктів протягом чотиритижневого періоду, повідомляли про найбільше зниження рівня стресу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Результати показують, що цей тип дієти також може допомогти захистити психічне здоров’я в довгостроковій перспективі, впевнені вчені.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-30 10:13:02