Україна і світ

В Україні буде створено експертну групу з захисту, збереження та реставрації культурної спадщини

У Києві пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація», організаторами якої виступили Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, Київський науково-методичний центр з охорони, реставрації та використання пам’яток історії, культури і заповідних територій та громадське об’єднання «Альянс реставраторів історичних будівель України».

Захід пройшов під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО за сприяння Ради Європи та української інвестиційної компанії DOVGIY Family Office.

За даними заступниці міністра культури та інформаційної політики України  Катерини Чуєвої, яка стала одним зі спікерів конференції, загалом в областях пошкоджено близько 1 тис. об’єктів культурної спадщини та культурних інституцій, частина з яких розташована у звичайних сучасних будинках. Останні верифіковані цифри на сьогодні: понад 550 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України.

Серед ушкоджених, зокрема, 171 об’єкт зі статусом пам’ятки, 146 об’єктів цінної історичної забудови, 58 пам’яток і творів мистецтва, які не перебувають на обліку як пам’ятки культурної спадщини (пам’ятники героям АТО, мозаїки, вітражі тощо), 44 музеї. На жаль, наразі не вдається отримати достовірну інформацію про стан об’єктів культурної спадщини, розташованих на тимчасово окупованих територіях.

Керівник PR Batteries Роман Мединський, повідомив, що вітчизняні та міжнародні фахівці домовились створити експертну робочу групу, до складу якої увійдуть спеціалісти у сфері охорони культурної спадщини, правозахисники, архітектори, реставратори, археологи та представники громадськості.

Ця робоча група не лише узагальнить міжнародний досвід, а й сформує методичні рекомендації з реалізації заходів із захисту, збереження,  реставрації культурної спадщини України, які зазнали великої шкоди через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Підготував Володимир Поліщук

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-30 06:05:04