Україна і світ

Не можна повернутися до держави, яка була: Зеленський про пріоритети відбудови України

Президент Володимир Зеленський назвав чотири пріоритети післявоєнної відбудови України.

Про це глава держави поінформував під час спілкування зі студентами та професорсько-викладацьким складом Єльського університету.

Він нагадав, що є велика програма післявоєнного відновлення України, якою займається українська влада. Перша її презентація відбулася в липні в швейцарському Лугано, на Конференції з питань відновлення України.

Зеленський пояснив, що Київ хоче зібрати найкращий світовий досвід та програми, а також запросити найкращих архітекторів та науковців, які будуть відновлювати Україну після перемоги у війні.

– Не можна вже повернутися до тієї держави, яка була. Післявоєнна держава інша, – зазначив він.

Зеленський також перерахував пріоритети, якими керуватиметься влада під час відбудови:

1. Перший пріоритет – це безпека, до якої буде інших підхід. Йдеться про потужну систему безпеки не лише на кордонах, а й всередині України.

– Нам доведеться жити в інших умовах, обставинах. Нам доведеться жити з кордоном з РФ. Але ми знаємо, на що вони здатні. Тож нам потрібно будувати потужну систему безпеки – в школах, університетах, магазинах, в інших інституціях, – наголосив Зеленський.

2. Другий пріоритет – цифрова держава. Президент нагадав, що вже сьогодні українці спочатку через пандемію коронавірусу, а згодом через повномасштабну війну навчилися онлайн працювати, будувати бізнес, реєструвати та відкривати компанії, змінювати професію та отримувати освіту.

– Ми сьогодні бачимо, що відбудуємо цифрову державу. У нас є відповідне міністерство, і більшість державних послуг уже надаються онлайн… Менше державного впливу, менше чиновників – більше онлайн продукту і онлайн можливостей, – пояснив Зеленський.

Він запевнив, що максимальна кількість послуг в Україні будуть цифровізовані.

3. Третій пріоритет – високий рівень простоти ведення бізнесу, прозорий бізнес-клімат.

– Це дуже важливо, тому що Україна сьогодні тренд… Тож ми повинні зробити все, щоб не втратити цей тренд і повагу до України. І зробити все, щоб умови для бізнесу були простими, і щоб бізнес приїжджав до України, – заявив Зеленський.

Він додав, що Україні потрібні інвестиції, оскільки без них неможлива відбудова.

4. Четвертий пріоритет – майданчик для розвитку, для студентства та науки. Зеленський пояснив, що в Україні упродовж усіх років незалежності мало часу приділяли науці. Тож тепер це потрібно виправити.

Як відомо, 25 жовтня в Берліні (Німеччина) відбулася Міжнародна експертна конференція з питань відновлення та модернізації України. Виступаючи на ній у форматі відеозв’язку, Володимир Зеленський розповів про чотири складові допомоги Україні, які стосуються безпеки. Йдеться про безпеку в небі, на землі, фінансову безпеку та про інституційну спроможність нашої держави.

Крім того, він закликав створити фінансовий Рамштайн для реконструкції та відновлення української економіки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Telegram-канал Володимира Зеленського

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-29 20:22:52