Україна і світ

В Україні вирішується доля світової демократії: Зеленський звернувся до спільноти Єльського університету

Саме зараз в Україні під час розв’язаної РФ повномасштабної війни вирішується глобальна доля демократії. Агресор має програти, оскільки від цього залежить як свобода українців, так і інших народів.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час звернення онлайн до сенаторів США, студентів та професорсько-викладацького складу Єльського університету.

– Не можна збавляти вже досягнутих обертів у співпраці й давати РФ навіть найменшу надію на те, що її терор може спрацювати. Саме зараз і саме в Україні вирішується те, чи буде наша частина світу вільною й демократичною. Зрештою, так визначиться і глобальна доля демократії, – наголосив Зеленський.

Він додав, що долю демократії має визначати вільний світ, а не РФ разом зі своїми спільниками. Президент також висловив вдячність США за допомогу в тому, щоб “українська демократія вистояла”.

Зеленський висловив упевненість, що Росія не має шансів перемогти у війні, знищити українців чи будь-який інший народ. Водночас він зазначив, що агресора потрібно зупинити якомога швидше.


Зеленський також поінформував, що мета Кремля у війні – знищити Україну, українців та все українське.

– Для Росії це війна не тільки за те, щоб захопити нашу землю, і не тільки за те, щоб зламати нашу незалежну державність, поширивши свій імперський вплив. Це дещо більше.

Своїм терором РФ намагається знищити те, що незмінно відроджується в наших людях, попри війни, які були, попри загарбників, які сюди приходили, і навіть попри кремлівську політику геноциду проти українців, яка здійснювалася в XX столітті, – розповів глава держави, додавши, що одним із проявів такої політики був Голодомор 1932 – 1933 років.

Він заявив, що попри це українці зберегли волелюбність і впевненість, що джерелом влади в країні є народ, а не царський трон, сила чи багатство. І саме цей демократичний дух зараз захищає Україна – не лише для себе, а й для інших народів.

– Ось де проходить лінія фронту. І не тільки для України! Царський трон проти волелюбства. Армія з тих, хто позбавлений будь-якої свободи за роки правління цього керівництва РФ, проти сил оборони з тих, хто точно знає, що свобода кожного посилює всіх, – уточнив Зеленський.

Президент розповів, що РФ приносить на тимчасово окуповані території лише масові могили, катівні, депортації, фільтраційні табори та тотальне пограбування. Окупанти вилучають з бібліотек та знищують українські книжки, а в школах знищують усе, що може нагадувати про Україну.

Під час російських атак було пошкоджено 51 український університет.

А на блокпостах рашисти примушують людей роздягатися, щоб перевірити, чи є в них патріотичні татуювання. І навіть жовто-блакитна стрічка може стати причиною для катувань та вбивства українців. Зеленський уточнив, що вже зафіксовано тисячі таких випадків.

– Чому це все відбувається? Бо українське – це мішень для РФ. Росія воює проти свободи, знищуючи українське й українців. Саме так вони це бачать у Кремлі – знищення народу, а отже, свободи. Вони не вірять, що можна якось по-іншому підкорити Україну, – наголосив президент.

Він повідомив, що для РФ єдиним методом війни є терор, і саме тому Кремль звернувся до Ірану щодо постачань дронів та ракет. Водночас для українців це народна війна за свободу.

Зеленський попередив: услід за знищенням всього українського, Росія може спробувати так само знищити життя інших народів від країн Північної Європи до Казахстану. І саме в цьому полягає стратегічна загроза агресії РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Ось чому ми кажемо, що для всього світу важливо, щоб Росія програла зараз – у війні в Україні. Коли ми здобудемо перемогу для себе, ми здобудемо її також для інших народів, чия свобода потенційно під ударом, – зазначив президент.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-29 16:58:45